Francia kultuszfilmet és annak főszereplőjét látja vendégül a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Kiss Judit 2018. április 05., 10:40

A nagy kékség című Luc Besson-alkotást vetítik Kolozsvár főterén június 3-án a TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) keretében, a rendezvényen a szemle egyik díszvendégeként jelen lesz a francia kultuszfilm főszereplője, Jean Marc-Barr.

Luc Besson kultuszfilmjének, A nagy kékségnek a főtéri vetítésével ünnepli az alkotás harmincéves születésnapját a kolozsvári TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) június 3-án – jelentették be a szemle szervezői.

Az 1980-as évek egyik legfontosabb filmes alkotásának kincses városbeli szabadtéri vetítésén jelen lesz Jean Marc-Barr, A nagy kékség főszereplője, aki a szemle egyik díszmeghívottja.

A 17. alkalommal szervezendő, május 25. és június 3. közt tartandó nemzetközi fesztivál keretében levetítik Lefteris Charistos a Delfinember című, 2017-es látványos dokumentumfilmjét, amely Jacques Mayol legendás búvár életéről szól, aki Luc Besson filmjét ihlette.

Az 1988-as A nagy kékség két, oxigénpalack nélkül merülő búvár sorsán keresztül mutatja be, milyen halálosan szép tud lenni a nagy kékség, és mennyire fontos a barátság, az élet és a halál pedig viszonylagos fogalmak. Besson filmjét részben Mayol élettörténete, valamint az olasz szabad tüdős búvár Enzo Maiorca inspirálta, az egyik forgatókönyvíró maga Mayol volt. A Jacques Mayol szerepét játszó Jean Marc-Barrt 1989-ben Cesar-díjra jelölték a filmben nyújtott alakításáért.

Marc-Barr egyébként Lars von Trier filmrendező egyik kedvenc színésze, olyan Trier-alkotásokban játszott, mint az Európa, a Hullámtörés, A Dogville vagy A nimfomániás.

A TIFF szervezői korábban közölték, a fesztiválon életműdíjjal tüntetik ki Szabó Istvánt és Mészáros Mártát, a két rendező mellett pedig további neves, jelentős életművel rendelkező magyarországi filmes alkotók érkeznek a szemle 17. kiadására.

„Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni” – mondta korábban Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora.

A szemle nemcsak a kitüntetéssel tiszteleg a közel 60 éves munkásságot maga mögött tudó, idén februárban 80. születésnapját ünneplő Szabó István előtt, ő lesz a vendége ugyanis a 3X3 elnevezésű szekciónak,

amelynek keretében a Mephisto – amelyért 1981-ben, első magyar rendezőként elnyerte az Oscar-díjat –, továbbá az Apa és a Redl ezredes című filmjét vetítik le. A rendező, aki 1965-ben az Álmodozások kora című filmjével mutatkozott be, karrierje során nemzetközi szinten is óriási sikereket ért el, alkotásait a legnagyobb filmfesztiválokon díjazták. A TIFF magyar napja keretében Romániában első alkalommal mutatják be Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis című 2017-es filmjét, amelyet az alkotó közel nyolcéves kihagyás után készített el. Részletek a fesztivál honlapján, a Tiff.ro-n olvashatók.