FRISSÍTVE – Tragikus baleset Neamț megyében, kilencen lelték halálukat a Besztercébe zuhant járműben

Krónika 2018. április 05., 08:52

A Beszterce folyóba zuhant egy tíz személyt szállító kisbusz szerdáról csütörtökre virradóra Neamț megyében, a baleset során hét személy életét vesztette, ketten eltűntek. A hatóságok időközben újabb két holttestet emeltek ki a vízből.

Tízen utaztak a mikrobuszban, kilencen életüket vesztették Fotó: România Tv

Adrian Rotaru, a Neamţ megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője elmondta, a tragédia Viişoara településen történt, a hatóságok ennek nyomán vörös beavatkozási tervet léptettek érvénybe.

Daniela Soroceanu, Neamţ megye prefektusa szerint a balesetet az okozta, hogy felrobbant a kisbusz bal hátsó kereke.

„A baleset után egy személynek sikerült kimásznia a vízből. Tudatánál volt és kórházba szállították. Ahhoz, hogy a mederben dolgozhassanak, a Hidroelectrica vállalat közreműködésére volt szükség, hogy leállítsák a vizet a térségben. Reggel 7 óráig a gépjárműben rekedt kilenc személy közül hetet mentettek ki, azonban az újraélesztési kísérletek ellenére mindannyiukat halottnak nyilvánították” – idézi a katasztrófavédelmi felügyelőség közleményét az Agerpres hírügynökség.

A helyszínre több tűzoltóautó, SMURD mentőkocsi, mentőcsónak érkezett, de egy búvárcsapatot is kivezényeltek. Adrian Rotaru elmondta, két áldozatot mentőcsónakokkal kerestek a búvárok. A két eltűnt holttestét csütörtökön reggel emelték ki a mentőalakulatok a mintegy hét méter mély vízből, ennek nyomán kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma.

A szóvivő szerint a kisbusz nem volt alkalmas személyszállításra, csupán rögtönzött padok voltak beszerelve a csomagtérbe. A gépjárművel favágókat szállítottak haza Aradról a Neamţ megyei Săvineşti községbe.

Gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt bűnügyi eljárást indított az ügyészség a Neamţ megyei baleset kapcsán. A 17 és 45 év közötti férfiakat szállító gépjármű tulajdonosa a sofőr, egy 25 éves fiatalember volt, aki maga is életét vesztette a balesetben.