Kezdődhet a Bancpost integrálása a Transilvania Bankba

Bálint Eszter 2018. április 04., 17:44

Immár hivatalosan is a Transilvania Bank lett a korábban az Eurobank Group által a Bancpostban, az ERB Retail Services IFN-ben és az ERB Leasing IFN-ben birtokolt, többségi, 99,15 százalékos részvénycsomag tulajdonosa.

Fotó: Barabás Ákos

A tranzakció értéke a szerdai hivatalos bejelentés szerint meghaladja a 225 millió eurót. A Bancpostért a nettó aktívák 75 százalékát, mintegy 178,67 millió eurót fizettek. Az ERB Retail IFN-ért 40,42 millió eurót (a részvények piaci árának 77 százalékát), az ERB Leasing IFN-ért pedig 6,79 millió eurót (a részvények értékének 63 százalékát) fizetett a Transilvania Bank.

A kolozsvári alapítású pénzintézet ugyanakkor átvett egy 80 millió euró értékű, a Bancpostnak alárendelt hitelt.

Az Eurobank Group és a BT közötti tranzakció lezárásával elkezdődik a pénzintézetek integrálására a Transilvania Bank pénzügyi csoportba. „A Bankpost megvásárlása nagyon fontos pillanat a Transilvania Bank történetében, és előrelépés a piaci részesedésünk megerősítésében. Ambiciózus terv keretében integráljuk a BT csoportba. A BT határozott vállalása marad a vállalkozók és a román gazdaság támogatása” – nyilatkozta a tranzakció kapcsán Horia Ciorcilă, a BT igazgatótanácsának elnöke.

Egyelőre a két pénzintézet ügyfelei még saját bankjukhoz fordulhatnak kérdéseikkel, elintézendő ügyeikkel, a Bancpost klienseinek bankszámlája az integráció lezárultáig a Bancpostnál marad.

A BT a második legnagyobb bank különben jelen pillanatban  a romániai piacon 13 százalékos piaci részesedésével, több mint 2,2 millió ügyfele, 7000 alkalmazottja és csaknem 500 székhelye van. A Bancpost a 9. a banktoplistán a maga 3 százalékos piaci részesedésével, több mint 1 millió ügyfelével és 147 fiókjával.

Fellebbezett az OTP a román jegybank döntése ellen
Az OTP Bank fellebbezett a március 29-ei határidőig a Román Nemzeti Bank (BNR) döntése ellen, amellyel nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját, a Banca Românească 99,28 százalékos tulajdonrészének, valamint a National Bank of Greece más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai érdekeltségek megvásárlását - közölte tegnap a Krónika megkeresésére a román jegybank sajtóosztálya. További részleteket azonban ezúttal sem árultak el. Kérdéseinkkel ugyanakkor az OTP Bankot is megkerestük, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ. Amint arról beszámoltunk, a BNR nem közölte a tranzakció elutasításának okait, arra hivatkoztak, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a BNR köteles bizalmasan kezelni.