Johannis aláírta: jövőre kitiltják Romániából a vékony műanyag szatyrokat

Krónika 2018. április 04., 17:15

Júliustól tilos vékony műanyag szatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában. Az erről rendelkező törvényt szerdán hirdette ki Klaus Johannis államfő.

Fotó: Ilusztráció

A jogszabály azt a 2015-ben elfogadott törvényt szigorítja, amellyel Románia beültette a hazai jogrendbe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. A szigorítást egyhangúlag fogadta el márciusban a bukaresti képviselőház.

A törvény az 50 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakokat tiltja ki a forgalomból. Az egyszerű (fül nélküli) nejlonzacskókra a jogszabály hatálya nem terjed ki.

Az MTI által ismertetett törvény arra kötelezi a kereskedőket, hogy – a környezettudatos vásárlás megkönnyítése érdekében – jelöljék meg az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, illetve ezek visszaváltását, vagy cseréjét is lehetővé kell tenniük. A jogszabály előírja, hogy május 27-étől a bukaresti környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell összeállítania az Európai Bizottság számára az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, a környezetvédelmi ügynökségeknek pedig tájékoztató kampányokat kell szervezniük a felhasználók és kereskedők számára a csomagolóanyagok begyűjtéséről, értékesítéséről és újrahasznosításáról.