Ellenzi a bukaresti holokausztkutató intézet, hogy Nyírőről nevezzék el az udvarhelyi könyvtárat

Krónika 2018. április 04., 15:38

Helyteleníti és elítéli a bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat Nyírő József íróról nevezné el a városi könyvtárat.

Honlapján és közösségi oldalán, Felelősséggel tiszteljük elődeinket! címmel közzétett állásfoglalásában a román kormány hatáskörében működő intézmény úgy fogalmaz, hogy „maximális aggodalommal” tekint a székelyudvarhelyi képviselő-testület tervére. A holokausztkutató intézet felidézi, hogy március 15-ei díszülésén elfogadott határozatában a helyi önkormányzat kinyilvánította ama szándékát, hogy a városi könyvtár felvegye Nyírő József nevét, egyúttal a tanácsosok döntöttek a névadás törvényes eljárási folyamatának elindításáról.

A máramarossszigeti származású Elie Wiesel Nobel-békedíjas író nevét viselő intézmény a 20. század első felének befolyásos erdélyi magyar értelmiségijeként mutatja be a Székelyzsomboron született Nyírőt, megemlítve, hogy a negyvenes években tagja volt a magyar Országgyűlésnek. „Szélsőséges nézeteit az általa alapított, a Horthy- és a Szálasi-rendszer központi propaganda kiadványának számító Magyar Erő című kiadványban jelentette meg, amely bővelkedett az ultranacionalista, soviniszta és antiszemita cikkekben. Nyírő József a nácipárti nézeteket valló magyar fasiszták közé tartozott” – szerepel a holokausztkutató intézet állásfoglalásában.

A bukaresti intézmény úgy véli, a nagy román egyesülés centenáriumi évében a romániai központi és helyi hatóságoknak, valamint a közszereplőknek nagyobb felelősséggel kell eljárniuk, amikor „az újkori román állam történelméhez köthető személyiségek vagy események” megünneplésére, az ezekről való megemlékezésre tesznek javaslatot.

A holokausztkutató intézet egyúttal emlékeztet arra is, hogy az év elején „egy háborús bűnösre, Wass Albertre” emlékeztek Nagyváradon, néhány héttel ezelőtt pedig a Romfilatelia állami társaság Miron Cristea egykori ortodox pátriárka tiszteletére bélyeget bocsátott ki, holott az intézmény szerint az egyházfő köztudottan részt vett a Romániában a '30-as években született antiszemita törvények kidolgozásában. „Történelmünk múló személyiségeinek adott pillanatban szerzett érdemei nem törölhetik el a történelem sötét időszakaihoz fűződő felelősségüket” – állapítja meg az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet.