Az SZNT megerősítette Dabis Attila külügyi megbízotti státusát

MTI 2018. április 04., 14:59

Megerősítette Dabis Attila külügyi megbízotti státusát Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azt követően, hogy a román határrendészet – meg nem nevezett nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – három évre kitiltotta Dabis Attilát Romániából.

Dabis Attila Fotó: Facebook/Dabis Attila

Az SZNT-elnök szerdai közleményében megalapozatlannak, törvénytelennek, alkotmányellenesnek és alapjogsértőnek tartotta Dabis Attila kiutasítását.

Közölte: Dabis Attila a Székely Nemzeti Tanács döntése alapján, a testület elnökének megbízásából képviselte nemzetközi szinten Székelyföld autonómiatörekvését.

Hangsúlyozta abbéli meggyőződését, hogy Dabis Attila minden fellépése, kezdeményezése beleillik a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáiba, és azok semmiképp sem sértették Románia alkotmányos rendjét.

Izsák Balázs szerint ezek a fellépések hozzásegítették a román hatóságokat ahhoz, hogy szakítsanak a „szekuritátés múlttal” – utalt a kommunista diktatúra politikai rendőrségére – és mindazzal a Románia számára káros és veszélyes örökséggel, amelyet a Ceausescu diktatúra hagyott hátra.

Izsák Balázs közölte:

az SZNT nevében megbízza Dabis Attilát, hogy az eddigiek szellemében változatlanul képviselje Székelyföld autonómia törekvését az európai és más nemzetközi fórumok előtt, és tegye szóvá mindazokat a jogsértéseket, amelyek a székely közösséget érik.

Az SZNT elnöke közölte: a lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek azért, hogy a Dabis Attila által indított jogorvoslati eljárás sikerre vezessen, és a külügyi megbízottat a legrövidebb időn belül ünnepélyesen köszönthessék soraikban Székelyföldön.

{K1}