Újranyitotta kapuit a „tudomány fellegvára” – felújították a BBTE kolozsvári Állattani Múzeumát

Bede Laura 2018. április 03., 18:31

Közel hároméves felújítási folyamat után kedden délelőtt újranyitották a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeumát a kolozsvári Mikó utcában.

Fotó: Bede Laura

Az ország egyik legnagyobb és legrégebbi gyűjteménnyel rendelkező intézménye, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Állattani Múzeuma nyitotta meg újra kapuit kedden Kolozsváron. A Mikó utcában tartott ünnepségen dr. Ioan-Aurel Pop akadémikus, a BBTE rektora és dr. Ioan Bolovan, a BBTE rektorhelyettese úgy fogalmazott: manapság nem túl gyakran nyitnak meg új múzeumokat, ezért is fantasztikus dolog, hogy az egyetemnek közel hároméves felújítási munkálat után sikerült újranyitnia az 1859-ben létrehozott Állattani Múzeumot.

Dr. Markó Bálint egyetemi docens, a BBTE rektorhelyettese szerint a múzeum olyan, mint egy tükör: egyrészt a múltat mutatja, de valamilyen mértékben a jelen és a jövő is megnyilvánul benne.

Fotó: Bede Laura

„A kiállított tárgyak Kolozsvár környékének, Erdélynek, Romániának a biodiverzitását, biológiai sokféleségét szemléltetik a múltból, talán a jelenből, és nagyon remélem, hogy valamilyen szinten a jövőt is megmutatják, és nem látunk majd görbe tükröt. Amikor belépünk ebbe a múzeumba, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy itt nemcsak kiállítási tárgyak vannak, hanem ez egy kutatóműhely. Kérem, ide úgy lépjenek be, hogy nemcsak egy kiállításra jönnek, hanem a tudomány fellegvárába” – fogalmazott Markó Bálint.

Hozzátette, amikor elindult a felújítási munkálat, féltek, nehogy valamiben kárt tegyenek, hiszen ezek a tárgyak nemcsak szentimentális értéket képviselnek.

A látogatók nemcsak adott múzeumi anyagot tekinthetnek meg, megnézhetik azt is, milyen volt egy múzeum ezelőtt körülbelül száz évvel. Az érdeklődők a múzeumok múzeumát láthatják” –

részletezte az egyetemi docens.

Fotó: Bede Laura

Kifejtette, tudományos szempontból is rendkívül jelentős múzeumról van szó, mely nemcsak kiállított tárgyakat tartalmaz, hanem a hátterében egy hatalmas tudományos anyag áll, amely egyedi egész Romániában. „A tudományos gyűjteménytárban olyan anyagok vannak, amelyek alapján fajokat írtak le, ezért jelentős eszmei értékkel bír tudományos körökben” – tette hozzá.

Dr. Rákosy László egyetemi tanár is örömmel nyugtázta az újranyitást, és mint fogalmazott: a munkát folytatni kell, illetve minél több fiatal biológust és muzeológust be kell vonni a további fejlesztésekbe.

Fotó: Bede Laura

Osváth Gergely biológus, muzeológus szerint az Állattani Múzeum gazdag gyűjteménnyel – közel 300 ezer példány – rendelkezik, és a biológia iránt érdeklődőknek, a biológia szakos hallgatóknak kiváló közeget biztosít az állatok tanulmányozásához. Az intézmény struktúráját illetően elmondta,

az állatokat rendszertani kategóriák szerint, a rokonsági kapcsolatoknak megfelelően állították ki.

Kifejtette, a múzeum több részében megpróbálták reprodukálni a madarak, emlősök természetes élőhelyét, hogy minél didaktikusabb legyen a látogatók számára. Hozzátette, szakmai segítséget is nyújtanak, rendszeresen körbevezetik az érdeklődő csoportokat. A keddtől látogatható múzeumba a BBTE hallgatói ingyen mehetnek be, a diákok 3 lejért, a felnőttek pedig 6 lejért válthatnak belépőt.