Kapható és kérhető: jelszó jár az adóügyek online intézéséhez

Bálint Eszter 2018. április 02., 09:31

Nem minden adófizető állampolgár kap az elkövetkező időszakban az Országos Adóhatóság honlapjára való belépésre és online ügyintézésre feljogosító jelszót, csak azoknak postázzák, akiknek egységes adóbevallást kell benyújtaniuk – mondta a Krónikának György Attila államtitkár.

Fotó: Barabás Ákos

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter múlt héten egy tévéműsorban jelentette be, hogy a magánszemélyek május 16-ától online is benyújthatják az adóbevallást, az ehhez szükséges jelszót pedig április végén május elején postázzák.

Megváltozik néhány dolog: az adófizető abban a pillanatban válik biztosítottá, hogy benyújtja a nyilatkozatot, és nem akkor, amikor befizeti az összeget, mint eddig volt;

az eddigi évente négy befizetés helyett csak egy lesz, amit egy becslés alapján kell fizetni. Az ember megteheti, hogy akár nulla jövedelmet becsüljön meg, és ha változik valami, lehetősége lesz ezt módosítani” – magyarázta a tárcavezető az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

Rámutatott: az adófizető négy befizetésből megmaradt pénzét egyéb, napi kiadásokra fordíthatja, hisz az adóit következő év március 15-ig fizetheti be. „Ezen kívül megspórolhatja adója 10 százalékát. Ugyanis aki nem személyesen, az adóhivatalban, hanem online nyújtja be a nyilatkozatot, 5 százalék kedvezményt kap. További 5 százalék kedvezményre jogosult az, aki december 15-i határidőig előlegben befizet a folyó évi adójából” – tette hozzá Teodorovici. Bejelentése értelmében április végén vagy május elején minden adófizető kézhez kapja az Országos Adóhatóságtól (ANAF) a borítékot a jelszóval, amivel online is be tudja nyújtani az adóbevallást és fizetni tud. 

György Attila kérdésünkre kifejtette, az intézkedés most kizárólag azokra az adófizetőkre vonatkozik, akiknek a vitatott, majd visszavont 600-as formanyomtatványt be kellett volna nyújtaniuk, és tőlük várják most a 212-es számú űrlapon az egységes adóbevallást.

Ezt megtehetik papíron, május 16-ától pedig online is. De nemcsak nekik teszi lehetővé az adóhatóság a internetes ügyintézést. Bárki kérhet ugyanis jelszót a virtuális magánterületnek nevezett online platformra (spațiu privat virtual), ehhez csupán a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba kell befáradnia,

a jelszó birtokában pedig az adó 2 százalékának egy civil szervezet javára való felajánlást lehetővé tevő 230-as űrlapot is be lehet nyújtani, nem kell kinyomtatni, és bevinni a kedvezményezetthez vagy az adóhivatalba.

Teodorovici ugyanakkor bejelentette, június végéig minden, az államkasszába irányuló összeget be lehet majd fizetni a CEC Bank területi kirendeltségein. Hozzátette: az őszig megoldják azt is, hogy mobiltelefonról is lehessen fizetni. Mint ismeretes, a pénzügyminiszter korábban több ízben beszélt arról, hogy az Országos Adóhatóságnak (ANAF) és a pénzügyminisztériumnak abból kell kiindulnia, hogy mit kell az adófizető állampolgároknak biztosítania annak érdekében, hogy könnyen ki tudják fizetni az államkasszánál felhalmozott adósságaikat. 

Teodorovici beszélt arról is, hogy az adócsalás visszaszorítása nem kellene hogy elbátortalanítsa a beruházókat. Mint rámutatott: 

módosítani kell az adócsalásra vonatkozó törvényes kereten, és ez ügyben át kell venni az Európai Unió országaiban alkalmazott jó gyakorlatokat.

Példának Németországot hozta fel, ahol nem az a cél, hogy börtönbe küldjék a vállalkozót, hanem az, hogy az állam megkapja a kieső bevételt, a vállalkozó pedig dolgozzék tovább. Romániában eközben gyakran egy-egy per tesz tönkre cégeket. Teodorovici úgy látja, lehet, hogy sok esetben az ellenőrzést végzők jelentéktelen dolgokért indítottak eljárást egy-egy cég ellen, és ha „hiúságból nem hajlandók visszalépni, törvényszékre kerül a dolog, és amennyiben a bíróság a vállalkozónak ad igazat, akkor az ellenőrzést végző csapatnak mennie kell”.