Világszenzáció Magyarfenesen? Erre senki nem számított a fehér gólya és a piros tojás vonatkozásában

Krónika 2018. április 01., 14:52

Piros tojásokat tojt a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fészekben lakó Leske gólya – számol be a nem mindennapi hírről a Clujbird.ro honlap.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatás szerint összesen négy piros tojást tojt vasárnapra, azaz április elsejére virradóra a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben lakó Leske nevű fehér gólya. A szenzációként tálalt esetről a Clujbird.ro honlapon a fészekből közvetített élő adás vasárnapi első nézői értesítették a honlap működtetőit. Akik fényképfelvétellel bizonyították a tamáskodók számára, hogy még véletlenül sem áprilisi tréfa a piros tojást tojó fehér gólyáról szóló hír.

Charles B. Feather ornitológus a Clujbird.ro-nak nyilatkozva két szempontból is különlegesnek tartotta az eseményt. Egyfelől azt tartotta szokatlannak, hogy a magyarfenesi tojó egyetlen éjszaka négy tojást tojt, másfelől pedig azt, hogy ezek a tojások piros színűek.

A neves szakértő elmondta: a jelenség rendkívül ritka, de nem példa nélküli, és a naptári egybeesésekkel függ össze.

Legutóbb 1956-ban jegyeztek fel hasonló esetet, amikor szintén egybeesett a gólyák tojáslerakási időszaka a húsvéttal és április elsejével. Az ornitológus hozzátette: a korabeli sajtó akkor arról számolt be, hogy nyuszit is megfigyeltek a fészekben.

Lapunknak ugyanakkor független szakértők azt állítják: a magyarfenesi jelenség közel sem annyira szenzációs, és nem is precedens értékű a madárvilágban. Korábban ugyanis postagalambok esetében figyelték meg, hogy egyszerre raktak le piros, fehér és zöld színű tojásokat.