Kulturális központ épül – Négymilliárd forintos támogatást nyújt a magyar kormány Sepsiszentgyörgynek

Bíró Blanka 2018. március 29., 18:44

Kulturális központ épül Sepsiszentgyörgyön a magyar kormány támogatásával, Budapest ugyanakkor a Kós Károly által tervezett Keresztes-ház felújítását is finanszírozza.

Fotó: Vargyasi Levente

Négymilliárd forintos (60 millió lejes) támogatást szavazott meg szerdai ülésén Magyarország kormánya a sepsiszentgyörgyi kulturális központ megépítésére. Erről Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet

a művelődési centrum leendő helyszínén, a helyi tömegközlekedési társaság udvarán parkoló autóbuszban tartott annak apropóján, hogy a kulturális központot ott fogják megépíteni, ahol jelenleg a vállalat elavult műhelyei és garázsai találhatók

– ezeket le fogják dózerolni.

Fotó: Vargyasi Levente

Az elöljáró rámutatott: a magyar kormány három év alatt folyósítja a célirányos támogatást. A városrendezési tervre már aláírták az urbanisztikai bizonylatot, a három évig tartó építkezésnek pedig jövő tavasszal látnak neki.

A korszerű épületbe a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ, a Tamási Áron Színház és a Bod Péter Megyei Könyvtár költözhet be.

Antal Árpád leszögezte: a beruházás a város arculatán is sokat javít, hiszen a lerobbant garázsok és műhelyek helyére modern épület kerül, és nem mellékes az sem, hogy a helyi művelődési intézményeknek 21. századi körülményeket tudnak biztosítani. A polgármester értékelte a magyar kormány operativitását, illetve, hogy felkarolta ezt az ügyet.

A budapesti kormány ugyancsak szerdai ülésén hagyott jóvá 150 millió forintos (2,2 millió lejes) támogatást a sepsiszentgyörgyi Keresztes-ház felújítására.

A Kós Károly által tervezett belvárosi, A minősítésű műemlék épületet négy évvel ezelőtt vásárolta meg egymillió lejért a város. A restauráláshoz szükséges tervek már elkészültek, így idén el is kezdődhet a felújítás.

Fotó: Vargyasi Levente

A polgármester elmondta,

a felújított műemlék épületet a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókja fogja használni.

Sajtótájékoztatóján Antal Árpád arról is beszámolt, hogy korszerűsítik a helyi tömegközlekedési vállalatot, amelynek székhelyét a Sepsi Ipari Parkba költöztetik. Vásárolnak továbbá 12 elektromos autóbuszt, modernizálják a teljes logisztikát, illetve felújítják a buszok útvonalán az utakat, mindezt 17 millió eurós uniós pályázatból valósítják meg.

A Regionális Operatív Programhoz a pályázatot év végéig kell benyújtani. Amúgy, hogy a magyar kormány által finanszírozott kulturális központ építését elkezdhessék, a tömegközlekedési vállalatot már a projekt elkezdése előtt ideiglenes helyre költöztetik.