Késni fognak a bérek? – Egészségügyi illetékesek szerint semmit sem javult a helyzet

Bíró Blanka 2018. március 29., 15:29

Folytatták csütörtökön tiltakozóakció-sorozatukat a Sanitas tagjai. A szakértők eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a bérek határidőre való kiadása szinte lehetetlen feladatnak tűnik.

Mintegy kétszázan tüntettek csütörtökön Bukarestben Fotó: Sanitas

A Sanitas szakszervezet mintegy 200 tagja tüntetett csütörtökön a munkaügyi minisztérium bukaresti székháza előtt, a jelenlevők továbbra is általános sztrájk kirobbantásával fenyegetőznek, egyelőre viszont csak annyit értek el, hogy jövő hétre újabb tárgyalást ütemeztek elő a kormánnyal. A szakértők tájékoztatása szerint az egészségügyben az elmúlt napokban semmit nem javult a helyzet,

továbbra is fejetlenség uralkodik, a kórházak pedig még mindig nem tudják, mi alapján számolják ki a fizetéseket, pontosan mekkora pótlékokat adhatnak az alkalmazottaknak.

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke a Krónikának elmondta: a kormány javaslata szerint a márciusi béreket már az ortodox húsvét előtt, április 6-áig ki kellene adni a közalkalmazottaknak, de még mindig nem tudja senki, hogy az egészségügyben mekkora keretet különítsenek el a bérekre.

A kabinet csütörtökön ugyan elfogadta a pótlékokat szabályozó határozattervezetet, de annak még meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben, az idő pedig egyre szorít.

Neagovici arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyenlőtlen bérkiegészítéssel és a folyamat átláthatatlanságával összeugrasztották az egészségügyi alkalmazottakat. „Mindenki irigykedik mindenkire, ám valójában senki sincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen hiába emelték a béreket, ha másfelől visszavágják a pótlékokat” – magyarázta a Sanitas háromszéki vezetője. Leszögezte: tartják magukat az ütemtervhez, egyelőre nem mondanak le a tiltakozássorozatról, és ha a következő tárgyalások során nem történik érdemi előrelépés, a munkabeszüntetést sem tartják kizártnak.

Fotó: Sanitas

Szintén a fejetlenségre panaszkodik András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház igazgatója. A Krónikának hangsúlyozta:

törvényben rögzített határidők vannak arra, hogy meddig kell kiszámolniuk a fizetéseket, illetve meddig kell jóváhagyatniuk a szükséges keretet, ám ezt képtelenség betartani, hiszen éppen a kormány gördít akadályokat ennek az útjába.

„Az egészségügyi minisztérium honlapján a pótlékok kiszámolására négy tervezet is megjelent. Ilyen körülmények között nem lehet dolgozni” – panaszolta az igazgató. András-Nagy Róbert szerint a csütörtöki kormányülés nyomán is elképzelhetetlen, hogy határidőre ki tudják számolni, illetve adni a fizetéseket.