Kisebbségvédelmi küldetés teljesítve: már egymillióan támogatják a Minority SafePack polgári kezdeményezést

Krónika 2018. március 29., 13:41

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által összesített adatok szerint eddig egymillió uniós állampolgár támogatta aláírásával a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Fotó: FUEN

Ez a becslés az online támogatások és a FUEN tagszervezetei és partnerei által papíron gyűjtött aláírások összesítéséből származik – áll a nemzetközi szervezet csütörtöki közleményében. A papíralapú aláírások mindegyikét még nem ellenőrizték le a kampány koordinátorai, ezért emlékeztetnek:

ez nem egy végeredmény, hanem csak egy becslés.

Épp ezért nagyon fontos, hogy a kampány tovább folytatódjon egészen a határidőig, április 3-án éjfélig: csak akkor lehet biztos a Minority SafePack kampány sikere, ha kényelmesen túllépik az egymilliós határt.

„Egy európai mozgalmat hoztunk létre a kisebbségi jogokért, és hálás vagyok mindenkinek, aki szervezte, támogatta és aláírta kezdeményezésünket. Azonban még nem jött el az ünneplés ideje. Az utolsó pillanatig folytatjuk az aláírások gyűjtését. Minden egyes támogató aláírás számít, és minden aláírás a közösséged erejét mutatja. Mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést!” – nyilatkozta Vincze Loránt.

Vincze Loránt: köszönöm az erdélyi magyaroknak a támogatást, nélkülük közel sem kerülhettünk volna a sikerhez Fotó: Facebook/Minority SafePack

A FUEN elnöke külön köszönetet mondott az RMDSZ-nek, hogy élére állt a kezdeményezésnek, és „mindvégig a Minority SafePack hajtómotorja volt”.

Illetve köszönöm az erdélyi magyaroknak a támogatást, nélkülük közel sem kerülhettünk volna a sikerhez. Azért is hálásak lehetünk, hogy kezdeményezésünk egy olyan magyar üggyé nőtte ki magát, amely egyöntetű támogatást élvez mind a magyarországi, mind a határon túli magyarok körében”

– fogalmazott Vincze Loránt.

A közleményben arra is kitérnek, hogy tíz tagállamban – Románia, Magyarország, Szlovákia, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Bulgária, Litvánia és Szlovénia – lépték át az országos küszöböt, és Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is jó esély van erre a kampány zárultáig.

A végleges adatokat a szervezők szerdán, április 4-én az európai ernyőszervezet székhelyén, a németországi Flensburgban, illetve Kolozsváron, az RMDSZ székházában ismertetik romániai idő szerint 11 órakor,

az eseményeket a Minority SafePack Facebook-oldalán élőben lehet követni.

A közleményben kiemelik, a FUEN megítélése szerint az Európai Unióban a nemzeti kisebbségek védelmében gyűjtött nagy számú aláírás egy markáns üzenetet fogalmaz meg: az Európai Uniónak el kell ismernie és védenie kell az őshonos kisebbségeket és nyelvi csoportokat. A kezdeményezés sikere túlmutat a FUEN tagszervezetein, a valós nyelvi és kulturális sokszínűséget óhajtó polgárok európai mozgalmává vált.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az egyik közösségi oldalon közölt üzenetében mondott köszönetet az aláíróknak. Úgy vélekedett, hogy a kezdeményezéssel elvitték a magyar ügyet és az őshonos kisebbségek ügyét Európába, és beérni látszik az RMDSZ által koordinált európai kampány is.