Vádak és válaszok: RMDSZ–MPP-nyilatkozatháború Makfalván

Szucher Ervin 2018. március 29., 15:48

Megromlani látszik az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közti, amúgy sem felhőtlen viszony Makfalván. A Küküllő-menti nagyközség az egyetlen Maros megyei település, amelyet a polgáriak vezetnek.

Szemtől szemben. Megromlott a viszony az RMDSZ és az MPP között Makfalván Fotó: Szucher Ervin

A kedélyeket egy harmadik fél blogbe­jegy­zései borzolják: a 2016-os választásokon független polgármesterjelöltként indult, és a harmadik helyen végzett egykori MPP-s Orbán Balázs vádak tömkelegével illeti egykori társait.

Miért kell új napközi otthont építeni, miért nem lehet a jelenlegi óvodát kijavítani? Hogy lehet utcákat aszfaltozni 5,3 millió lejes pályázatból, ha az előtanulmány szerint 6,8-ra lenne szükség? Vékonyabb lesz az aszfaltréteg? Miért termel veszteséget a polgármesteri hivatal vendégháza? Mi indokolta, hogy Dacia Dustert vásároljon az önkormányzat két Logan árából? Mit keres a hivatal autója Kárpátalján vagy Szolnokon? Milyen étel- és italjegyeket osztogattak a székely majálison? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget néhány napja személyes honlapján Makfalva volt polgári párti (MPP-s) tanácsosa és független polgármesterjelöltje, Orbán Balázs, aki 2016-ban elveszítette a választásokat.

A felvetett témák, de főként azok tálalása igencsak felzaklatta az utóbbi héten a község lakóit. Vass Imre, Makfalva polgári párti elöljárója – a település lakóival szemben – kötelességének érezte megválaszolni a vádakat,

melyek éppen egy volt párttársa, későbbi riválisa részéről érkeztek. A kultúrotthonba meghirdetett kedd délutáni tanácsülésre sokan voltak kíváncsiak. A széksorokat elfoglaló közönség úgy asszisztált, akár egy – időnként tragikomikus elemeket felvonultató – színdarabhoz.

Vass frusztráltságot érzékel

Vass Imre rosszindulatú, lejárató kampány részének tartja a blogon megjelenteket.

Szerinte, ha valakinek nem eléggé világos, hogyan költekezik közpénzből az önkormányzat, bármikor bekopoghat a polgármesteri hivatalba, kérdéseit nem hagyják válasz nélkül. „Nem pletykablogot kell indítani, hanem meg kell kérdezni az illetékeseket, milyen bevételek és kiadások vannak a községházán. Ez egy lejárató akció, tele csúsztatásokkal, hazugságokkal és gúnyos megjegyzésekkel, amit volt párttársunk összehangolt az RMDSZ-szel, mert mindannyian kissé frusztráltak, hogy helyi szinten nem azt az eredményt érték el, amit szerettek volna” – fejtette ki az elöljáró.

Makfalva Maros megye egyetlen magyar települése, ahol nem az RMDSZ, hanem az MPP nyerte a 2016-os helyhatósági választásokat.

A községnek már 2012-ben is polgári párti polgármestere és alpolgármestere volt, most viszont a 13 tanácsosból nyolc tartozik a Magyar Polgári Párthoz. Ennek ellenére a két alakulat, bár nem ápolt túl közeli viszonyt, eddig aránylag jól együtt tudott működni a község érdekében. A csend és a megfelelő munkalégkör kedvéért általában mindkét fél el szokta fogadni egymás építő jellegű javaslatait.

A felhozott vádak közül a polgármester egyetlen egyet tart valósnak. Belátta, adventben valóban a hivatal gépkocsijával utazott Kárpátaljára, ahova a makfalvi lakók nevében, többedmagával ajándékcsomagokat vitt a rendkívül nehéz helyzetben lévő magyar gyermekeknek. „Az, hogy az alpolgármester vagy jómagam a saját autónkat koptatjuk közösségi ügyekben, akár építőanyagot is szállítva, rendjén van. De, ha karácsony előtt segélyeket, ruhaneműt és édességet viszünk a nálunk rosszabb sorsban élő testvéreinkhez, netán elutazunk a testvértelepülésre vagy igent mondunk az Országgyűlés elnökének meghívására, az már komoly gondot okoz” – háborodott fel Vass Imre.

A keddi tanácsülésen a teremben ülő és sűrűn szót kérő – vagy olykor-olykor bekiáltó – Orbán Balázs leszögezte: személyes blogján ő puszta tényeket közölt, amelyekhez az adatokat különböző jegyzőkönyvekből gyűjtötte.

Mint mondta, nem érti, a községháza alkalmazottjai miért tartanak attól, hogy feljelenti őket. „Életemben soha senkit nem jelentettem fel!” – hangoztatta, amire Tar Mihály alpolgármester visszaszólt: „De igen, engem feljelentettél!” A blogger azt is tagadta, hogy az RMDSZ-szel összehangolta volna MPP-ellenes álláspontját. „Én független ember vagyok” – szögezte le.

Fotó: Szucher Ervin

Az RMDSZ cáfolta az egyeztetést

A keddi ülésen az RMDSZ tanácsosai is cáfolták, hogy egyeztettek volna Orbánnal, arra buzdították volna a volt tanácsost, hogy támadja egykori párttársait.

Ugyanakkor egy Facebook-blogbejegyzésben egyetértésükről biztosították. „Először is gratulálunk a bátorságodhoz, Orbán Balázs, hogy felvállaltad a támadások sorát, és elismerésünk a fáradtságos munkádhoz, amivel konkrét tényeket, adatokat kerestél ki és hoztál nyilvánosságra a község működését illetően! Egyetértünk veled mi is, hiszen nem elfogadható, hogy ilyen összegek válnak köddé egy közigazgatási rendszerben, ami a köz javát és annak fejlődését kéne szolgálja!” – írják.

A Makfalva RMDSZ-csapata által aláírt levélben továbbá hangot adnak abbéli reményüknek, hogy a kezdeményezés révén sikerül majd elszámoltatni a „hátrányos helyzetben levő község” vezetését,

és végre Makfalvát és a hozzá tartozó Hármasfalut, Szolokmát, Cséjét és Székelyabodot a többi Kis-Küküllő menti település szintjére emelni. Amikor azonban Vass Imre a kinyomtatott nyilatkozatot az öt tanácsos elé tette, kérve, hogy a jelenlévő közönség előtt írják is alá, az RMDSZ-esek visszakoztak, egyikük sem volt hajlandó névjegyével ellátni a dokumentumot.

A polgármester megfogadta: a félreértések elkerülése végett a jövő hónapi önkormányzati ülésig kamerát vásárolnak, a tanácsülésről készült film vágatlan anyagát pedig felteszik a hivatal honlapjára. Vass Imre azt is elmondta, most válaszolt először és utoljára egykori párttársa blogbejegyzéseire.