Ismét drágul a húsvéti kosár: többe kerül a bárányhús, emelkedik a zöldség és gyümölcs ára is

Gyergyai Csaba , Antal Erika , Barabás Hajnal 2018. március 29., 10:23

Lassan hagyománnyá vált, hogy különböző okok miatt rendszerint megdrágulnak a húsvéti ünnepi asztal főbb kellékei. Többe kerül a bárányhús, és az időjárási viszonyok miatt fokozatosan emelkedik a zöldség és gyümölcs ára is.

Fotó: Barabás Ákos

Az előző évhez viszonyítva többet kell költeniük a húsvéti bevásárlókosárba való ünnepi kellékekre azoknak, akik az utolsó percre hagyták a bevásárlást. A termelők szerint az elmúlt hetek időjárása miatt a zöldség- és gyümölcsfélék, a piacon mutatkozó hiány, valamint a többletkiadások miatt a bárányhús

legalább 10 százalékkal kerül többe, mint az év elején.

A legnépszerűbb termékek húsvét előtt továbbra is a tojás, a sonka és a kalácsok, valamint a különböző sütemények és a csokitojások, csokinyuszik. Húsvét előtt rendszeresen 30-40 százalékkal emelkedik a tojásforgalom is.

Áldozni kell a bárányhúsra

Az állattenyésztő szervezetek szerint a bárányhús nemcsak a húsvét közeledte miatt lesz drágább, mint ahogy az már megszokottá vált, hanem a tenyésztési nehézségek, a dráguló táp és munkadíj miatt is. A hó miatt a gazdák nem tudták időben kihajtani a nyájakat, így több takarmány fogyott, ami a tenyésztőknek jelentős költségnövekedést okoz.

Florin Dragomir, az Eco Mioriţa Egyesület vezetője viszont azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a bárányok nagy hányadát Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba exportálták, ezért hiány keletkezett a piacon, ezzel is magyarázható, hogy

a legtöbb megyében 25-30 lejre emelkedhet a bárányhús kilogrammonkénti ára.

Fotó: Haáz Vince

A csíkszeredai piacon a hét elején már 30 lej körüli áron kínálták a bárányhúst, ami helyi szinten 3-4 lejes drágulást jelent az előző évhez képest. A munkatársunk által megkérdezett eladók szerint az áremelés azzal magyarázható, hogy idén korábbi időpontra esett a húsvét, így fiatalabb bárányokat vágtak le eladásra.

„Egyelőre csak nézelődni jöttem a csíkszeredai piacra, hogy mi mennyibe kerül, mivel egyedül élek, ezért csak 1-2 kilónyi bárányhúst vennék, de nagyon drágának találom az árát” – válaszolta érdeklődésünkre egy idős asszony, aki Szentegyházáról jött be a megyeszékhely zöldségpiacára. Egy másik vásárló hölgyet is megkérdeztünk, ő elmondta, bárányhús helyett inkább szárnyashúst, kevés kolbászt, meg némi sonkát vesz húsvétra. Élősúlyban egyébként 12–15 lejért értékesítik a bárányhús kilogrammját.

Az otthoni, hagyományos bárányvágás idén is megengedett, ha az állat húsát kizárólag szűk családi körben fogyasztják el, és nem kerül eladásra. A kellemetlenségek elkerülése végett a szakemberek azt javasolják a lakosságnak, hogy

csak bevizsgált, hatósági pecséttel ellátott bárányhúst vásároljanak és fogyasszanak.

Nem rózsás a helyzet a zöldségpiacon

A tavaszi fagyok áthúzták a romániai zöldség- és gyümölcstermesztők számításait, így már biztosra vehető, hogy idén is jelentős drágulásokra lehet számítani a piacokon – ezt a hét elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter is megerősítette. Az eddigi felmérések szerint

a romániai paradicsom, a zöldhagyma, a spenót és az uborka biztosan többe fog kerülni.

Tudor Dorobanţu, a zöldség- és gyümölcstermesztők országos szakszervezetének főtitkára a hét elején már arról beszélt, hogy a fagyká­rok miatt a termelők már jelentős terméskieséssel számolnak. „Valahogyan meg kell térüljenek a többletkiadások, nincs mit tenni” – summázta a szakszervezeti vezető. A terméskiesés miatt az importnövekedésre is mindenképp számítani kell.

Fotó: Pál Árpád

Szakértők szerint a zöldség- és gyümölcsfélék már 10 százalékkal többe kerülnek, mint januárban, mi több, a gyümölcsfélék idén már másodszor drágulnak látványosan. Szerdán egyébként a marosvásárhelyi piacon a zöldhagyma kötéséért 2 lejt kértek el, a hónapos retek kötése 1-2 lejbe került, egy fej salátáért 3 lejt kellett fizetni. Egy házi tojásért már 1 lejt is elkérnek. Ha az üzletben vásárolunk tojást, több méret és árkategória között válogathatunk. A legolcsóbbnak 60 bani darabja, a legdrágább 1,50 lejbe kerül.

Uniós „juhnagyhatalom” Románia

Románia a juhállomány tekintetében az Európai Unió országai közül a harmadik helyet foglalja el, az állatok száma 9,8 millió körüli. Ennél több juhot csak Nagy-Britanniában (24,5 millió) és Spanyolországban (15,9 millió) tenyésztenek – derül ki az Eurostat nemrég közzétett adataiból. A mezőgazdasági kereskedelmi mérleg szerint 2017 első három negyedévében Románia 315 millió euró értékben exportált élő állatot a világ különböző országaiba, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban (275 millió euró). A legfrissebb adatok szerint Romániában az egy főre számított bárányhús­fogyasztás 2,6 kg volt az elmúlt évben. A fogyasztási csúcs húsvét körül van, a bárányhússzükségletet nagyrészt belföldi forrásokból fedezik.