Jogi úton kérnék számon „a kettős mércét alkalmazó” székelyföldi prefektusokat a jogvédők

Krónika 2018. március 28., 18:28

Kettős mércét alkalmaznak az erdélyi magyarsággal szemben a prefektusok – véli a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület. Ezért bűnügyi feljelentéseket készül benyújtani a kormánymegbízottak ellen, megkísérelve jogi úton számonkérni őket.

 

Fotó: Bíró Blanka

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület szerint a kormánymegbízottak messze meghaladják hatáskörüket és visszaélnek hatalmukkal, vagy éppen tétlenségükkel okoznak csalódást. Mindezt a prefektusoknak az elmúlt hónapokban tapasztalt, a romániai magyarság nyelv- és szimbólumhasználatával kapcsolatos hozzáállásából szűrték le, mutat rá szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Emlékeztetnek, a tél folyamán azzal szembesült a magyar közösség, hogy Maros megye prefektusa újra megtámadta a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését Marosvásárhelyen.

A pereskedéssel pedig akadályozza a helyi hatóságokat abban, hogy alkalmazzák a kétnyelvűséget egyértelműen bátorító európai kisebbségvédelmi egyezményeket. „A prefektus tudatosan és rosszhiszeműen érvel azzal, hogy nincs törvényes keret Romániában, ami megengedné az utcanevek többnyelvű feliratozását, és ez kimeríti a hatalmi visszaélés fogalmát” - fogalmaz közleményében a jogvédő egyesület.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy Kovászna és Hargita megye prefektusa is visszaélt hatalmával, „amikor tévesen hivatkozott a román zászlótörvény korlátozásaira a március 15-i ünnepséggel kapcsolatban”.

„Szó sincs arról, hogy idegen állam zászlóját használná jogtalanul a magyarság, hanem a saját nemzeti jelképéről van szó, aminek használatához minden joga megvan, különösen az ünnepeken” - áll a közleményben. Ennek írói úgy vélik, a prefektusok elvitatják a székelyföldi önkormányzatok jogát is attól, hogy belátásuk szerint, a helyi lakosság kulturális sajátosságait figyelembe véve díszítsék fel a várost egy saját rendezvényen.

{K1}

„Nyilvánvaló a rosszhiszeműség és a hatalmi visszaélés a román prefektusok részéről a magyarlakta megyékben, és eddig jóformán csak politikai számonkérés történt, ami nem járt kellő sikerrel.

Egyesületünk ezért kísérletet tesz a prefektusok jogi úton történő számonkérésére, méghozzá bűnügyi feljelentéseket készülünk beadni” - írta a közleményben Szilágyi István kisebbségjogász, a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület elnöke.

Az egyesület ugyanakkor a Brassó és Temes megyei prefektusoknak is üzent, arra figyelmeztetve őket, hogy a brassói, illetve Temes megyei önkormányzatok ülésein „nyíltan revizionista nyilatkozatokat" szavaztak meg a tanácsosok, amiben Románia és Moldova újraegyesülését támogatják. „Hivatalos álláspontot várunk a törvényesség őreitől, de valószínűnek tartjuk, hogy elnézik a hazafiak ténykedését” - áll a közleményben. Ennek írói úgy vélik, a prefektusok ezen hozzáállásukkal nyilvánvalóvá teszik a kettős mércét, amelyet a román kormány és annak képviselői alkalmaznak.