Fesztiválfaluba költözik a Double Rise, csak a kulturális programokat szervezik Torockón

Bede Laura 2018. március 28., 17:48

Új helyszínen és számos újdonsággal várja a résztvevőket a Fehér megyei Torockón harmadik alkalommal, június 27–30. között szervezendő Double Rise fesztivál.

Fotó: Tamás Attila

Épített fesztiválterület, újratervezett színpadi struktúra, új időbeli elosztás és több tematikus udvar – Gazdag Balázs főszervező szerint ezek lesznek az Europa Nostra díjas Torockón, június 27–30. között rendezendő 3. Double Rise fesztivál legfőbb újdonságai. A szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott,

az elmúlt két év során a rendezvény azt bizonyította, helye van az erdélyi fesztiválpalettán, valamint tavaly az is bebizonyosodott, hogy Erdély első összművészeti fesztiválja kinőtte Torockót.

Ezért „nem a faluban lesz a fesztivál, hanem egy fesztiválterületen építik fel a falut”. A főszervező kifejtette, idén csak a kulturális és művészeti programokat a szervezik a faluban, míg a zenei, sport, illetve életmód tematikájú események az épített helyszínen, a Székelykő lábánál zajlanak. „A Double Rise továbbra is egy családi fesztivál marad széles zenei spektrummal, illetve a főszerep az idei kiadásban is a magyar kultúráé.

Idén szeretnénk nyitni a magyarországi és Kárpát-medencei magyar közönség felé, illetve a mainstream, folk és elektronikus zenei stílusokon kívül más műfajnak is teret adni” – fogalmazott Gazdag Balázs.

Hozzátette, összesen ötven zenekar és negyven lemezlovas lép fel a fesztiválon, illetve tizenkét folkkoncerten vehetnek részt a napfelkelők. A kisszínpadon délutánonként erdélyi és Kárpát-medencei együttesek, valamint a Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny döntősei lépnek fel, este pedig ismert magyarországi rockzenekarok adnak koncertet. Az elektronikus zenei vonalat erdélyi, magyarországi és romániai előadóművészek erősítik.

A fesztivál himnuszáért a Hiperkarma együttes felel, a dal és videóklip körülbelül április közepén jelenik meg.

Fotó: Tamás Attila

Vajas Albert, a Tokos zenekar prímása, a Folkudvar házigazdája arról számolt be, hogy idén nagyobb helyszín és nagyobb színpad áll a rendelkezésükre. „Hangsúlyosak lesznek a táncos produkciók, hivatásos és amatőr előadóművészek is fellépnek. A folkudvar lehetőséget nyújt arra, hogy megnyilvánuljon a zenekarok és az erdélyi muzsika sokszínűsége” – magyarázta a prímás. Hozzátette, a fesztiválra különböző tájegységek adatközlőit is meghívják, valamint gyermekműsorokat, családi programokat, borkóstolót, népviselet-bemutatót, illetve tánc- és népdaloktatást szerveznek.     

Csepán Gellért, a fesztivál művészeti koordinátora szerint nagy érdeklődés övezi a művészeti és kulturális programokat. „Szeretnénk, ha ezeknek az eseményeknek otthont adó Kriza János Művelődési Ház udvara egy találkozási pont lenne a kultúrakedvelőknek.

Az idei programban többek között színházi előadások, kiállítások szerepelnek, illetve a slam poetryn kívül idén már slam-workshopot és bajnokságot is szervezünk. A komolyzenei koncertet ezúttal is helyi unitárius templomban tartjuk” – részletezte a koordinátor.

Fotó: Tamás Attila

A fesztivál keretében számos sportprogramon, beerpong bajnokságon, kiránduláson, valamint közéleti beszélgetéseken is részt vehetnek az érdeklődők.

A szervezők arról is beszámoltak, hogy a kemping a nagyszínpadtól körülbelül 70 méterre lesz, a parkoló pedig ahhoz közel.

Felhívták a figyelmet arra, hogy idén szigorúan tilos lesz a parkolás a faluban. Továbbá, remélik, hogy a fesztiválozók száma idén meghaladja a tavalyi 25 ezret.