Nyilvánosságra kerül a titkos paktum: a legfőbb ügyészség és a SRI is hozzájárul

Balogh Levente 2018. március 28., 17:36

Miután a legfőbb ügyészség jelezte, hogy nincs akadálya a SRI-vel kötött titkos megállapodás nyilvánosságra hozatalának, és a SRI-nek sincs kifogása ellene, hamarosan feloldhatják a titkosítását.

Fotó: Facebook/SRI

Elvileg nincs többé akadálya annak, hogy a nyilvánosság elé kerüljön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség között lértejött titkos megállapodás, miután a legfőbb ügyészség közölte: ennek részéről nincs törvényes akadálya, a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bzottság elnöke szerint pedig a hírszerzés is áldását adta a titkosítás feloldására.

A legfőbb ügyészség kedden este közölte, hogy teljesültek a törvényes feltételek a SRI-vel 2009-ben kötött megállapodás titkosításának feloldására. Hozzátették, várják a SRI véleményét, hogy szerintük feloldható-e a megállapodás titkosítása.

A legfőbb ügyészség befejezte a titkosítás feloldásáról szóló törvényes eljárások kivizsgálását, a végkövetkeztetés az, hogy a jelenlegi törvények alapján feloldható a dokumentum titkosítása”

– közölte az ügyészség.

A nap folyamán korábban ülésezett a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság, amelynek elnöke, Claudiu Manda az ülést követően azt mondta, a hírszerző szolgálat sem látja akadályát annak, hogy nyilvánosságra hozzák a paktumot.

„Tájékoztattam a bizottságot, hogy tárgyaltam a SRI igazgatójával. Elemezte a helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás minden cikkelyének titkosítása feloldható és nyilvánosságra hozható. Tehát ami a szolgálatot illeti, egyetlen olyan elem sincs, amibe ne egyeztek volna bele” – nyilatkozta Manda.

A bizottság elnöke hozzátette, hogy a megállapodás a legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat között jött létre, így az ügyészségnek is bele kell egyeznie, hogy feloldják a dokumentumok titkosítását. Miután nem sokkal később az ügyészség is közölte, hogy ez megtörtént, várhatóan hamarosan feloldhatják a megállapodás titkosítsát.

Mint arról beszámoltunk,

a SRI és az ügyészségek közötti megállapodások titkosításának feloldását Viorica Dăncilă kormányfő kérte.

A miniszterelnöki hivatal a közérdekre hivatkozva kérte a megállapodások nyilvánosságra hozatalát. Az indoklás szerint tilos bármilyen információt törvénytelenség vagy adminisztrációs hiba elkendőzése céljából államtitokká minősíteni.

Ezt megelőzően az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint a – Klaus Johannis államfő által elnökölt – Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött a SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA). A miniszterelnök bejelentése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felszólította a legfőbb ügyészséget a megállapodások titkosításának feloldására. B. L.

A CSM is tisztázná a brüsszeli érdeklődés okait

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói osztálya arról döntött kedden, hogy levélben kérik fel az Európai Bizottságot: tisztázzák, miért érdeklődtek a korrupciós ügyekben indított bűnvádi eljárásokról. A CSM közleménye értelmében a bírói osztály azt követően döntött így, hogy a napokban megjelent a sajtóban egy 2012. október 10-i keltezésű, az Európai Bizottságnak tulajdonított dokumentum, amelyben az akkor folyamatban lévő bűnvádi eljárásokról érdeklődtek.
Az idézett forrás szerint a bírói osztály az igazságügyi minisztériumhoz is intézett egy kérést, hogy tájékoztassák, milyen dokumentumokat küldtek az EB kérésére, beleértve az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) kiértékelésében részt vevő bíróságokkal kapcsolatban is.