Meg sem nyitották, máris javítani kell a sztrádát Torda és Szászsebes között

Kőrössy Andrea 2018. március 28., 16:59

Még meg sem nyitották, máris javítási munkálatokat végeznek a Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as szakaszán.

A javításról a munkálatok minőségét ellenőrző szakértőkkel állapodtak meg. Ezzel párhuzamosan a kivitelező karbantartást is végez a sztrádán, a portál értesülései szerint ugyanakkor a Tirrena Scavi független szakértő vizsgálatát kérte azon a szakaszon, ahol korábban az országutakat és autópályákat felügyelő országos társaság (CNAIR) hatáskörébe tartozó központ munkatársai minőségi problémákat találtak.

Eközben még súlyosabb problémák mutatkoznak a Szászsebes–Torda-sztráda 4-es jelzésű, elvileg 99 százalékban elkészült szakaszán, ahol az Economica.net birtokába jutott helyszíni fényképek tanúsága szerint beomlott az útmenti földsáv, és süllyedni kezdett az aszfalt. A kivitelező osztrák Porr azt állítja, hogy már nekiláttak a munkálatoknak, és csak apróbb javításokat kell végezniük, amelyekre nem kell sokat várni.

A Szászsebes és Torda közötti autópálya 3-as szakaszának hivatalos átadását és megnyitását hónapok óta halasztgatja az állami társaság.

A CNAIR januárban 90 nappal tolta el a határidőt, mivel úgy találta, hogy az aszfalt nem felel meg az előírásoknak. A kivitelező képviselői ezzel szemben azt állítják, hogy a szakasz már tavaly teljesen kész volt, a megrendelő pedig rosszindulatáról tesz tanúbizonyságot az állandó halasztgatással. A 3-as szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződést már 2014 áprilisában aláírták az olasz Tirrena Scavival,

a megállapodás értéke 420,5 millió lej volt, az eredetileg becsült 532 millió lej 80 százaléka.

Az eredeti szerződés alapján már 2016 márciusára el kellett volna készülnie a 3-as szakasznak, amelyet a kivitelező elvileg decemberre véglegesített, a CNAIR azonban azóta is különféle hibákat fedez fel a 12,5 kilométeres szakaszon. Az társaság januári jelentése szerint számos helyen gond van az aszfaltréteg simaságával és rugalmasságával, ezt elfogadhatatlan minősítéssel értékelték.

Egyes részeken a vízelvezetést nem oldották meg az előírásoknak megfelelően, a helyszíni szemle során pedig arra is találtak példát, hogy a nagyméretű jelzőtáblák egy részét eltakarták a hangszigetelő eszközök. A kivitelező továbbá állítólag nem végezte el megfelelően a pihenőhelyek jelzését sem, számos további táblát ki tennie, és a sztráda kivilágításával sem volt megelégedve az országos társaság.

Ezzel szemben a romániai infrastrukturális beruházások alakulását rendszeresen nyomon követő Infrastruktúráért Egyesület szerint – amely rendszeresen légi felvételeket készít az építés alatt levő sztrádákról – a szakasz elkészült, megnyitásának elodázása pedig „a sofőrök ellen elkövetett bűncselekmény” és „közpénzen végzett átverés”.

Az olasz vállalat nem először munkálkodik romániai autópályán, ők építették meg 2013 decemberére a Lugos és Déva közötti sztráda 1-es jelzésű, 27,47 kilométeres szakaszát, amelyen két és fél évet dolgoztak, továbbá a Temesvár és Lugos közötti pálya 2-es jelzésű, 25,62 kilométeres részét, amelyet a szerződésbe foglalt határidőhöz képest hét hónappal hamarabb sikerült befejezni. A Tirrena Scavi ugyanakkor a Bukarest–Ploieşti-sztrádán is dolgozott egy konzorcium részeként.