Éljen Mátyás! – az idei Kolozsvári Magyar Napokon is

Kőrössy Andrea 2018. március 28., 14:14

Megmaradnak a jól bevált helyszínek a Kolozsvári Magyar Napok idei, 9. kiadásán, a Sétateret ugyanakkor kissé átalakítják, inkább lazulós, pihenős térként képzelik el a szervezők, akik szerdán a főtéri nagyszínpad programját is ismertették.

Fotó: KMN

A 2018-as Mátyás-emlékév jegyében fog zajlani az idei, kilencedik alkalommal sorra kerülő Kolozsvári Magyar Napok (KMN), az ennek jegyében Vivat Mathias! mottójú rendezvénysorozat újdonságairól és programjairól szerdai sajtótájékoztatóján számolt be Gergely Balázs főszervező és Szabó Lilla programigazgató.

Az augusztus 19. és 26. között zajló magyar napokon több formában is tisztelegnek a kincses város nagy szülöttje, Hunyadi Mátyás előtt:

a Bánffy-palota kertjében kap helyet például a Mátyás-udvar, ahol napközben reneszánsz programok, régizene-műsorok, a témához kapcsolódó előadások és beszélgetések lesznek, este pedig a koncerteket követő élőzenés afterparty helyszínné változik az udvar. Az esti buliknál maradva a szervezők megjegyezték: a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 4. szám alatti udvarban is várják majd a szórakozni vágyókat.

A KMN magyar színházban sorra kerülő nyitógáláján is hangsúlyos szerepet kap a város híres szülöttje: a budapesti Új Színház társulata Országjáró Mátyás király című zenés előadását mutatja be. A gyermekeknek, illetve családoknak is szóló produkciót augusztus 21-én megismétlik, a szervezők pedig arra kérik az érdeklődőket, hogy a szülők gyermekeiket lehetőleg a második előadásra vigyék el, az első alkalom, a nyitógála ugyanis inkább ünnepélyesebb jellegű lesz.

Lovasi András indítja be a nagyüzemet

Gergely Balázs bejelentette a főtéri nagyszínpad programját is, ahol szerdán, augusztus 22-én indul a „nagyüzem” a tavaly 50. születésnapját ünnepelt Lovasi András, a legendás Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekar frontemberének életműkoncertjével, a bemelegítéssel pedig az idén 25 éves kolozsvári Knock Out együttest bízták meg.

Csütörtökön Rúzsa Magdi koncertezik, pénteken pedig Révész Sándor és Závodi János, a Piramis egykori tagjai lépnek fel a kincses városban Piramis évek című koncertjükkel, ezt megelőzően Keresztes Ildikó szórakoztatja a közönséget.

Szombaton „hazabeszélnek” a szervezők, ugyanis a külföldön is egyre ismertebb gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company koncertezik, majd Demjén Ferenc lép a közönség elé, aki 2013-ban is a KMN vendége volt.

Gergely Balázs főszervező és Szabó Lilla programigazgató a szerdai sajtótájékoztatón Fotó: Biró István

Vasárnap egy olyan zenekart láthat a közönség, amely Gergely Balázs elmondása szerint – mint a Mátyás-mesében – volt is, meg nem is Kolozsváron:

a 100 Tagú Cigányzenekarnak ezúttal az összes tagja fellép a főtéri színpadon, miután 2011-ben mintegy hatvanan látogattak el a kincses városba.

Szabó Lilla programigazgató arról számolt be: a partnerszervezeteket arra kérték, hogy amennyiben lehetséges, igyekezzenek Mátyás királyra fókuszálni programjaik kialakításánál. A magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület ennek jegyében két vándorkiállítást mutat be, a Farkas utcai Romkertben pedig Mátyás-tábort rendeznek be a gyermekek számára.

A rendezvénysorozaton ugyanakkor a vallásszabadság is hangsúlyosan megjelenik majd, az ezzel kapcsolatos programokat a történelmi egyházakkal közösen szervezik. Szabó Lilla arra is felhívta a figyelmet, hogy az érdeklődő szervezetek április 20-áig küldhetik el a KMN szervezőinek programfelajánlásaikat a kolozsvar@magyarnapok.ro email címre.

Ismét a Főtér lesz a fő találkozási helyszín

A 9. Kolozsvári Magyar Napokon maradnak a jól bevált, a magyarnapozók által igencsak kedvelt helyszínek:

a főtéri nagyszínpad mellett a Farkas és a Fogoly utcában is felállítanak egy-egy kisebb színpadot.

Előbbi helyszínen kap ezúttal is helyet a kézműves- és könyvvásár, valamint a múzeumok sétánya, utóbbi pedig idén másodszor is vendégül látja a borutcát, amellyel kapcsolatban a szervezők szerint rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. A résztvevők ugyanakkor újdonságra számíthatnak a Sétatéren: amint Gergely Balázs elmondta, kissé átalakítják a KMN-be tavaly első alkalommal beemelt helyszínt.

A Sétatér bevonása sikeres volt, de a helyszín struktúrája átgondolandó”

– magyarázta a főszervező. Az előző évből okulva ezúttal több pihenőhelyet alakítanak ki, a színpadon pedig a tavalyi, széles körben népszerű zenekarok helyett lazulósabb, jazzesebb előadók mutatkoznak be, ezenkívül több gyermekprogramot fognak szervezni a parkban. Ennek nyomán a rendezvénysorozat várhatóan kevésbé lesz „széthúzva”, tavaly ugyanis a két fő helyszín, a Főtér és a Sétatér közötti távolság Gergely Balázs szerint rengeteg szaladgálást eredményezett. Azt szeretnék, ha idén ismét egyértelműen a Főtér lenne a Kolozsvári Magyar Napok fő találkozási pontja, ahol a koncertek gyakorlatilag csak ürügynek számítanak a közös ünneplésre.