„Román Oscart” kapott Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje

Hírösszefoglaló 2018. március 28., 13:12

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a legjobb európai film kategóriájában nyert a kedd esti Gopo-gálán Bukarestben.

Daniel Sandu rendező több díjat is kapott Fotó: Facebook/Premiile Gopo

A Testről és lélekről lett a legjobb európai film a „román Oscarnak” is nevezett versenyben – Enyedi Ildikó filmje Aki Kaurismäki A remény másik oldala (The Other Side of Hope), Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Ma loute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok ((M)ucsenik) című filmjével mérkőzött meg a román filmes szakma szavazataiért.

A legfontosabb román filmes díjat 12. alkalommal adták át, a gála nagy nyertesei az Un pas în urma serafimilor (Egy lépéssel az angyalok mögött) és a 6,9 pe scara Richter (6,9 a Richter-skálán).

A legjobb filmnek járó Gopo-díjat az Un pas în urma serafimilor című film kapta, a legtöbb kategóriában jelölt debütfilmért Ștefan Iancu színészi, Daniel Sandu pedig rendezői debütdíjat kapott, Sandu a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette – számolt be a Filmtett.ro. Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el.

A 6,9 a Richter-skálán című film számos díjat söpört be, díjazták többek közt a legjobb hangért is, amely a nagyváradi Székely Tamás munkáját is dicséri. Lucian Pintilie Újrajátszás (Reconstituirea) című filmjének 50 éves évfordulóján George Mihăiță és Vladimir Găitan főszereplők életműdíjat vehetett át.