Tovább „zöldül” a romániai gépkocsipark

Bálint Eszter 2018. március 28., 15:09

Az idei év első két hónapjában is fokozódott a romániai lakosság érdeklődése a környezetkímélő személygépkocsik iránt: 75 százalékkal nőtt a zöld technológiát használó autók eladása a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó: Pál Árpád

A Romániai Gépkocsigyártók és -importőrök Egyesülete (APIA) által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, januárban és februárban összesen 392 környezetkímélő autót adtak el Romániában. Ezek közül 158 – azaz nyolcszor több, mint a tavalyi első két hónapban – elektromos autó volt, 234 pedig hibrid meghajtású, ez 14,1 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

Az összes eladott új gépjármű számához viszonyítva a környezetkímélő járművek aránya 2,4 százalék, míg a tavalyi első két hónapban 1,7 százalékra volt tehető.

A legkelendőbb elektromos autónak a Volkswagen által gyártott modell bizonyult, amelyből 78-at adtak el, ezt a Smart követi 33 darabbal, majd a BMW (18), a Mercedes Benz (9), a Volvo (8), a Renault (4), a Porsche (3) következik a sorban. A hibrid autók piacát a Toyota vezeti 196 eladott járművel, a második helyen a Lexus áll (16), majd a Kia és az Audi következik (8-8 darab). Amint arról korábban írtunk, az APIA statisztikái szerint 2017-ben összesen 2811 környezetkímélő járművet értékesítettek Romániában, ami 136,7 százalékos növekedést jelent a 2016-os esztendőhöz viszonyítva.

Az összes eladott új autó számához viszonyítva a környezetkímélő járművek aránya elérte tavaly a 2,2 százalékot. 

A következő hónapokban pedig még látványosabb növekedésnek lehetünk szemtanúi, miután hétfőn útjára indult a Roncsautó plusz program, aminek keretében a száz százalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlása esetén 45 ezer lejes, a hibrid autók esetében pedig 20 ezer lejes támogatást igényelhetnek az érdeklődők, utóbbi esetében feltétel a kilométerenkénti legtöbb 50 grammos szén-dioxid-kibocsátás.

Fontos kiemelni, hogy az előírások szerint a Roncsautó plusz programban a tulajdonosoknak nem kötelező leadniuk régi autójukat,

ám ha mégis úgy döntenek, hogy leadják és kiíratják forgalomból régi, nyolc évnél idősebb járművüket, a 45 vagy 20 ezer lejes támogatás mellett megkapják a régi autó kivonásáért járó 6500 lejt is.

Idén is fut ugyanis az immár hagyományosnak számító Roncsautó program is, aminek a keretében – mint ismeretes – a nyolcévesnél idősebb autókat lehet leadni az ócskavastelepeken,

a pályázó pedig az új autó vásárlásakor kapja meg a támogatást, miután igazolta az autókereskedésnél, hogy megsemmisíttette és kiíratta forgalomból régi járművét. Feltétel emellett az is, hogy az igénylő romániai lakcímmel rendelkezzen, és ne legyenek tartozásai. Fontos változás az is, hogy idén (a tavalyi évhez hasonlóan) kilométerenként legtöbb 120 gramm, 2019-ben pedig legtöbb 110 gramm szén-dioxid-kibocsátású új autót vásárolhatnak a pályázók a régi autó után járó 6500 lejes kedvezménnyel.

Ehhez hozzáadódhat további 1700 lej abban az esetben, ha hibrid autó vásárlása mellett dönt a pályázó,

illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsit vásárolnának. A 6500 lejes alaptámogatás és a két ökobónusz értéke össze is adódhat, tehát a pályázó egyszerre mindhárom támogatást megkaphatja, így összesen 9200 lejes árejtésben részesülhet.