Ismét orvosságok eltűnésével fenyegetőznek a gyógyszergyártók a kormány ármódosítási terve miatt

Kőrössy Andrea 2018. március 28., 10:37

Ismét többtucatnyi olcsó orvosság eltűnését helyezték kilátásba a gyógyszergyártók annak nyomán, hogy az egészségügyi minisztérium hétfőn a készítmények árának kiszámítási módjára vonatkozó tervezetről szervezett közvitát.

Fotó: Pál Árpád

A gyártók arra figyelmeztetnek, hogy a tervezet révén jelentősen csökkenhet számos orvosság ára, de ez korántsem jó hír, ugyanis ennek nyomán szerintük mintegy 120 olcsó készítmény fog eltűnni a patikákból, ráadásul ezek közül több esetében nincs drágább alternatíva.

A gyógyszervállalatok azt állítják, hogy a tervezet 35 százalékos árcsökkentést ír elő, ilyen körülmények között pedig egyszerűen nem lesz kifizetődő legyártani és forgalmazni ezeket a készítményeket.

Dan Zaharescu, a nemzetközi gyógyszergyártó cégek romániai egyesületének ügyvezető elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: ne felejtsük el, hogy uniós szinten már most is nálunk a legalacsonyabb az orvosságok ára, a vállalatokat ráadásul a 20 százalékos clawbackadóval is terhelik – ezt forgalmuk alapján kell befizetniük. „Lassan odajutunk, hogy a gyógyszerek jó részének forgalmazása nem fenntartható Romániában, ezért a gyártók kénytelenek lesznek visszavonni ezeket. Közel 120 készítményről van szó” – magyarázta a gyártók képviselője.

Ezzel szemben Sorina Pintea egészségügyi miniszter leszögezte, hogy a módosításra mindenekelőtt a páciensek érdekében van szükség, ugyanis „voltak kríziseink, és nem akarunk több megszakítást az ellátás terén”.

A tárcavezető március elején jelentette be, hogy a gyógyszerárak újraszámolásának április elsejei határidejét szeptemberre halasztják. Akkor úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy egyes orvosságok ára növekszik, de csak kis mértékben, a legtöbb készítmény pedig olcsóbb lesz. Pintea emlékeztetett: az árkorrekciót már 2015-ben el kellett volna végezni, de most kénytelenek ismét halasztani, hogy pontos munkát tudjanak végezni.

Fotó: Barabás Ákos

A tervezet elérhető az egészségügyi minisztérium honlapján. A gyógyszergyártók rendszeresen fenyegetőznek az olcsó orvosságok piacról való kivonásáról, amikor kormányszinten készülnek rendelkezni a készítmények áráról. A cégek évek óta előrukkolnak néhány havonta azzal, hogy a patikák és így a páciensek is alapvető orvosságok nélkül maradnak. A kormány ezzel szemben rendre azt állítja, hogy csakis a páciensek érdekeit szem előtt tartva intézkednek.