Önerőből csatlakozna az észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat

Pap Melinda 2018. március 28., 09:39

Önerőből kénytelen csatlakozni a leendő észak-erdélyi autópályához a nagyváradi önkormányzat, miután a tervezők megfeledkeztek a megyeszékhely kőrgyűrűjére vezető bekötőútról.

A tervek szerint bekötőút kötné össze a leendő sztrádát a váradi körgyűrűvel Fotó: Bihon.ro

Újabb megállapodást kötött az országút- és autópálya-kezelő vállalattal a nagyváradi önkormányzat annak érdekében, hogy a leendő észak-erdélyi autópályáról bekötőút vezessen a megyeszékhely körgyűrűjére.

A sztráda tervezői ugyanis elfeledkezhettek Nagyvárad közvetlen csatlakoztatásáról, így a városvezetés kénytelen maga pótolni a mulasztást.

Ilie Bolojan polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a városvezetés múlt héten újabb protokollumot kötött az útkezelő vállalattal, melyben vállalja, hogy biztosítja a bekötőút építéséhez szükséges területet és dokumentációt. Emlékeztetett, hogy

a váradi önkormányzat tavaly kötött együttműködést az útkezelő vállalattal, és vállalta, hogy elkészíti a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, illetve az infrastruktúrafejlesztési program keretében próbál támogatást szerezni a projektre.

Ilie Bolojan elmondta, az elmúlt pár hónap során minden, a vállalat által előírt procedúrát végigjártak, így megvalósulhat a terv, miszerint négysávos út köti majd össze a megyeszékhely körgyűrűjét a leendő észak-erdélyi sztrádával.

Az elöljáró kifejtette, most a beruházáshoz szükséges terület beszerzése következik: a nagyváradi önkormányzat a közeli Bihar településen szemelt ki egy területet a célra,

és ennek megszerzése érdekében együttműködésre lépett a község vezetésével. A protokollum értelmében a községvezetés kisajátítja a határ közelében lévő három hektáros területet, melyet utána átad a váradi önkormányzatnak, ez pedig átengedi az autópálya elkészülését felügyelő román államnak. A bekötőút építése a sztráda munkálataival párhuzamosan történik, mondta az elöljáró.
Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy a tervet a Nagyváradi Metropolisövezet valamennyi elöljárója támogatta, hiszen a bekötőút nemcsak Várad számára előnyös, hanem – mivel közvetlenül kivezet a borsi határátkelőhöz – a szomszédos települések és egész Bihar megye fejlődését szolgálja

Hatmillió euróból parkosítanak Nagyváradon
Több Nagyvárad-közeli kihasználatlan területet parkosít a város önkormányzata, így növelve a megyeszékhely zöldövezeteinek számát. Ilie Bolojan polgármester szerint a fő cél, hogy a város valamennyi lakónegyedéhez tartozzon zöldövezet, illetve, hogy fokozatosan valamennyi leromlott, kihasználatlan területet a lakosok rendelkezésére bocsássanak. Elmondta, hatmillió eurós támogatást próbálnak szerezni a Regionális Operatív Program keretében mintegy tíz hektárnyi leromlott terület rendezésére. A parkrendezési tervekre e havi, illetve áprilisi ülésén bólint majd rá a tanács. Hosszú távon hét területet ökologizálna a városvezetés, ebből kettőnek a tervét ismertették. Elsőként a Nap lakónegyedhez (Cartierul Soarelui), illetve Hegyközpályihoz közeli területet élesztenének fel uniós támogatással, majd a Szentandrási út és Pece közötti környéket rendeznék, ahol jelenleg ANL-tömbházak épülnek.