Arculatépítés vagy kivonulási szándék? – Eladta romániai erdőit a Holzindustrie Schweighofer

Bíró Blanka , Bálint Eszter 2018. március 26., 18:51

Arculatépítés állhat az adásvétel hátterében, de az sem kizárt, hogy a Holzindustrie Schweighofer nagyvállalat a kivonulást fontolgatja – vélekedtek a Krónika által megkérdezett zöldaktivisták, akiket azután faggattunk, hogy a Schweighofer-csoport hétfőn tudatta, eladta romániai erdőit.

Fotó: Schweighofer

Rámutattak, a tranzakcióban 14 283 hektár Hunyad, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamț és Suceava megyei erdő érintett. A szerződő felek azonban úgy döntöttek, nem hozzák nyilvánosságra a vételárat, mint ahogy a szerződés más részleteit sem. A Cascade Empire 2003 és 2011 között vásárolta meg az említett erdőket, a cégnek jelen pillanatban 19 alkalmazottja van, köztük az erdészeti menedzsment dolgozói. Az új tulajdonos a teljes csapatot átveszi.

Az erdőket ez még nem menti meg

„Az erdők védelme szempontjából ez a tranzakció nem értékelhető, hiszen bárki a tulajdonos, a kitermelőnek az az érdeke, hogy minél több fát kivágjon és eladjon, a feldolgozónak pedig, hogy minél többet felvásároljon” – értékelt megkeresésünkre Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke. Elmondása szerint a kitermelésben érdekelt Cascade Empire a nyersanyagot biztosította a Holzindustrie Schweighofernek, ám ebben az ágazatban sok a gyanús, feketepiaci ügylet, ezért próbálnak elhatárolódni.

Egyfajta arculatépítés lehet a hátterében, a Schweighofer elhatárolódik a fakitermeléstől, korábban is, amikor törvénytelenül kivágott fa felvásárlásával gyanúsították, azzal védekezett, hogy a gyáraiban csak feldolgozással foglalkozik, ők nem vágnak ki erdőket”

– értékelte a környezetvédő. Ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz ebben a kérdésben állást foglalni, hiszen a nemzetközi nagyvállalatok, cégcsoportok érdekei és ügyletei átláthatatlanok.

Fotó: Barabás Ákos

A kivonulást fontolgatnák?

Környezetvédelmi szempontból nincs semmi jelentősége ennek az adásvételnek, szögezte le hasonlóképpen Hans Hedrich. A fogarasi Neuer Weg Egyesület elnöke – mint ismeretes – az elmúlt évek során számtalan alkalommal felhívta a figyelmet a törvénytelen fakitermelés veszélyeire, valamint arra, hogy a nagy feldolgozók engedély nélkül kivágott fát is felvásárolnak.

Hans Hedrich kifejtette, a Cascade Empire „egy korrupt cég”, amelynek az ügyleteivel az ügyészségnek kellene foglalkoznia, hiszen több törvénytelen fakitermelési botrányba is belekeveredett, és feljelentések is érkeztek ellene. „Nem látom, hogy ez az adásvétel előny vagy sem, jele lehet-e valaminek” – fogalmazott a környezetvédelmi aktivista. Hozzátette,

pletykaszinten olyan információk is eljutottak hozzá, hogy a Schweighofer osztrák tulajdonosainak elegük van Romániából, a teljes kivonulást fontolgatják, de ezt senki nem tudta megerősíteni, és egyelőre jelei sincsenek.

Vádak kereszttüzében

Mint ismeretes, a Holzindustrie Schweighofer 2003-ban lépett be a romániai piacra. Jelen pillanatban három fűrészüzeme van, két gyárában pedig pannókat gyárt. Összesen mintegy 3100 alkalmazottat foglalkoztat. Két évvel ezelőtt azonban véglegesen visszavonták a Holzindustrie Schweighofer cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait, mert felmerült, hogy törvénytelenül kivágott fát dolgoz fel a romániai gyáraiban, sőt olyan információk is voltak, hogy megsérti a famérési előírásokat. A környezetvédő szervezetek, köztük az Agent Green, többször felhívták a figyelmet, hogy az egyik beszállítója a Retyezát Nemzeti Parkban törvénytelenül vágja az erdőt.

A zöldek szerint a tanúsítvány hiányában valószínűsíthető, hogy a HS gyáraiban illegálisan kitermelt vagy lopott fát dolgoznak fel. A németországi Hornbach és a francia Leroy Merlin barkácsáruházak bejelentették, hogy a tanúsítvány megvonása miatt megszakították az együttműködést az osztrák vállalattal. A Holzindustrie Schweighofer azzal védekezett, hogy továbbra is a fenntartható fafeldolgozást elősegítő akcióterv szerint dolgoznak, befektetéseket eszközölnek, hogy biztonságosabbá tegyék a beszerzési láncukat.