„Egészen biztos” ígéret: idén átadnak a forgalomnak 60 kilométernyi autópályát

Bálint Eszter 2018. március 26., 17:18

„Egészen biztosan” elkészül az idei év végéig 60 kilométer autópálya – ígérte újfent hétfőn, a Capital gazdasági hetilap által szervezett, infrastrukturális fejlesztési témákat körüljáró konferencián Ştefan Ioniţă, a CNAIR vezérigazgatója.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Hangsúlyozta, olyan szakaszokról van szó, amelyeken már igen előrehaladott a munkáltatok állapota. Mint az illetékes részletezte,

júniusban elkészül a rég várt Szamost-híd, aminek köszönhetően átadható lesz a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasza.

A Szászsebes–Torda sztrádából a 3-as és a 4-es szakaszt ígéri biztosra az útügyi társaság vezetője, ami 24 kilométert jelent, Lugos és Déva között pedig 22,5 kilométeren száguldozhatnak az autósok. Marosugra és Marosvásárhely között 10 kilométernyi aszfaltcsíkot ígér Ioniţă, aki szerint Marosugra és Aranyosgyéres közötti is megépül egy 3,6 százalékos szakasz, ám az idén még nem lesz bekapcsolva a „körforgásba”. „Az idén mintegy 60 kilométer készül el” – szögezte le a szakhatóság vezetője.

Ioniţă a felmerülő gondokra is kitért felszólalásában. Elsőként a közbeszerzésekre vonatkozó törvényeket említette, a fellebbezésekre vonatkozó előírások miatt áll ugyanis nagyon sok beruházás.

Amint arról korábban beszámoltunk, Viorica Dăncilă kormányfő is arról beszélt februrában, hogy Lucian Şova közlekedésügyi miniszter a tisztségével felel, ha az idei év végéig nem sikerül 60 kilométernyi autópályát átadni a forgalomnak.

És meg fogjuk csinálni. 2020 végéig pedig meglesz a kormányprogramba foglalt 350 kilométernyi sztráda”

– szögezte le. A miniszterelnök és a CNAIR-vezér által emlegetett 60 kilométernyi autópálya viszont messze elmarad az előző szociálliberális kormány közlekedésügyi miniszter, Felix Stroe által 2017 decemberében felvázolt sztrádaálmoktól: ő ugyanis akkor arra tett ígéretet, hogy 2018-ban 160 kilométer új autópályán közlekedhetünk. Igaz, a szakemberek rögtön elhessegették ennek a lehetőségét is, és a legoptimistább becslések is legtöbb fele ennyi sztrádát tartottak megvalósíthatónak.

Mint ismeretes, 2012, illetve 2013 volt az utolsó év, amikor az átadott kilométerek hossza meghaladta a 100 kilométert. 2017-ben mindössze 15 kilométer autópályát sikerült átadni. 2018-ban a dél-erdélyi A1-es autópálya Lugos és Déva közötti szakasza, valamint az A1-es és az észak-erdélyi A3-as pályát Szászsebes és Torda között összekötő autópálya épülhet meg. Ezeken a szakaszokon jutott ugyanis előrehaladott állapotba az útépítés.