Szkripal-ügy: Románia is kiutasított egy orosz diplomatát, további európai válaszlépések

Krónika 2018. március 26., 16:51

Nemkívánatosnak nyilvánította a román külügyminisztérium Oroszország bukaresti nagykövetségének egyik diplomatáját a Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezése miatt kirobbant nemzetközi botrány keretében.

Vegyifegyver-szakértők Salisbury városában

Döntéséről hétfői, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében adott tájékoztatást a román külügyminisztérium, amely a nap folyamán szólította fel távozásra az orosz nagykövetség egyik – meg nem nevezett – munkatársát. A bukaresti tárca közölte, a lépést Nagy-Britannia iránti szolidaritásból, a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján hozta meg.

A román külügyminisztérium úgy értékeli, hogy a Salisbury városában elkövetett mérgezéses támadás fenyegetést jelent a kollektív biztonságra és a nemzetközi jogra” – állapítja meg a bukaresti tárca.

Közleményében a román külügy is emlékeztet, hogy az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján, pénteken elfogadott zárónyilatkozat szerint „nagyon valószínű”, miszerint Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. Az uniós vezetők egyhangúlag elfogadott nyilatkozata szerint az „egyetlen észszerű magyarázat", hogy az orosz vezetés áll az idegméreggel március 4-én elkövetett merénylet mögött. A pénteken zárult találkozó résztvevői a „lehető leghatározottabban elítélték" a támadást, valamint feltétel nélküli szolidaritásukról biztosították az Egyesült Királyságot a közös európai biztonságot érintő „súlyos fenyegetéssel" szemben.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében jelentette be hétfőn, hogy mostanáig tizennégy európai uniós tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki a Szkripal-ügyben. Tusk kiemelte, a kiutasításokat várhatóan továbbiak is követhetik, ahogy az sem zárható ki, hogy egyéb szankciók meghozatalára is sor kerülhet a következő napokban és hetekben. Az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát utasít ki és bezáratja az északnyugati Seattle városában lévő orosz konzulátust. A döntést Donald Trump elnök hozta meg, válaszul Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya Dél-Angliában ideggázzal történt megmérgezésére. A kiutasított diplomaták között van az orosz ENSZ-misszió New York-i nagykövetségén dolgozó tizenkét, hírszerzéssel foglalkozó orosz diplomata is. 

A berlini külügyminisztérium szintén hétfőn jelentette be, hogy a német szövetségi kormány kiutasít négy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt. „A döntés a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás erős jele, és azt is mutatja, hogy a német kormány nem hagyja válasz nélkül a legszorosabb partnerek és szövetségesek elleni támadásokat” – áll a közleményben, amelyben kiemelték, hogy az orosz fél mindeddig nem reagált megfelelően arra a brit felszólításra, hogy járuljon hozzá Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésének feltárásához.

Varsó négy orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, a döntést Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter ugyancsak az Egyesült Királysággal vállalt szolidaritással indokolta. Hétfő délutáni sajtóértekezletén Czaputowicz elmondta: a „külföldi partnerekkel” egyeztetett, „szélesebb nemzetközi akció” keretében hozott döntést aznap a varsói orosz nagykövettel közölték. „Az Egyesült Királyságot a háború után európai történelemben előzmény nélküli támadás érte, amikor Európa területén célzatosan vegyifegyvert alkalmaztak civilek egy csoportja ellen” – értékelte Czaputowicz a Szergej Szkripal és lánya elleni támadás körülményeit.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzel fogható bizonyítékokat követel.