Májusi időpontra írhatják ki a népszavazást a család fogalmának meghatározásáról

Balogh Levente 2018. március 26., 16:30

Májusban tarthatják meg a család fogalmának meghatározásáról szóló népszavazást – jelentette be hétfőn Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes. Közölte, a számítások szerint a legvalószínűbb az, hogy a referendum két hónap múlva esedékes.

Fotó: Pixabay.com

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a téma kapcsán közölte,

nyilvános vitát kell kezdeni a homoszexuálisok által kért bejegyzett élettársi viszonyról.

Mint arról beszámoltunk, a melegházasság tiltását alkotmányos szintre emelő polgári kezdeményezést a Koalíció a családért nevű, az otodox egyházhoz közel álló szervezet indította, a kezdeményező csoport azt szorgalmazza: foglalják alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”.

A jelenlegi alkotmány „házasulandó felek” önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

A polgári kezdeményezéshez fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírás gyűlt össze. Az alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül, egy különleges törvény alapján népszavazást kell kiírni.
A képviselőház tavaly már elfogadta az alkotmánymódosító javaslatot.

Románia 2001-ben eltörölte a büntető törvénykönyvből (Btk.) azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott új polgári törvénykönyv (Ptk.) azonban továbbra is tiltja az azonos neműek házasságát, nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.