Kihirdette az államfő a RO-ALERT riasztórendszer bevezetéséről szóló törvényt

Hírösszefoglaló 2018. március 26., 15:56

Klaus Johannis államfő kihirdette hétfőn a 2017/72-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely által bevezetik a RO-ALERT riasztórendszert.

Fotó: Sándor Csilla

A rendszer veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek esetén valós időben küld figyelmeztető riasztást a mobiltelefonokra. Hasonló rendszer hatékonyan működik az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Litvániában, Franciaországban, Németországban és Belgiumban – számolt be az Agerpres.

A rendszernek számos előnye van:

a riasztóüzenet egy adott veszélyeztetett területen belül mindenkihez elér, még akkor is, ha a mobilhálózat túlterhelt; az üzenet külső beavatkozás nélkül megjelenik a telefon képernyőjén; beállítható időintervallumok után az üzenetet megismételhető; az üzenetet a roaming üzemmódban működő telefonok is megkapják; az üzenetek egyértelműek és csak ellenőrzött forrásból származó információkon alapulnak.

A rendszert a különleges telekommunikációs szolgálat (STS) támogatásával az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) fogja napi 24 órában működtetni.