Via Carpatia: Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye támogatja az európai autópálya megépítését

Kőrössy Andrea 2018. március 26., 09:39

Négy erdélyi megye is csatlakozott a Litvániát Görögországgal összekötő, Románián is áthaladó Via Carpatia autópálya megépítését támogató térségekhez.

Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye is támogatja a nyolc európai országon áthaladó Via Carpatia közlekedési folyosó megépítését, erről pénteken írtak alá megállapodást a megyei vezetők. Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke elmondta,

a nyugat-romániai megyék csatlakozni akarnak az Európai Unió észak-dél irányú legkeletibb autópályájához annak ellenére, hogy a közlekedési folyosó által érintett többi országban sokkal előrehaladottabb szakaszban tart a megvalósítás, mint Romániában.

Az RMDSZ-es politikus azért is tartja hasznosnak a kezdeményezést, mert a Via Carpatia nyomvonala egybeesik romániai autópályák tervével. A pénteki tanácskozást a Bihar megyei önkormányzat kezdeményezésére szervezték, amelyen lengyel, szlovák és magyar hivatalos személyek is részt vettek – írja az Agerpres hírügynökség.

Romániában még nincs pontosan megrajzolva az út nyomvonala, az illetékesek pedig két lehetőséggel számolnak:

az út vagy Szatmár megyén keresztül lép be Romániába, vagy a Bihar megyei Borstól halad majd Arad, Lugos, Karánsebes és Calafat irányába.

A gyorsforgalmi folyosó kiépítéséről szóló szándéknyilatkozatot hét és fél évvel ezelőtt Lengyelországban írták alá hét ország – a kezdeményező Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Görögország – képviselői. Emilian Pavel szociáldemokrata párti (PSD) európai parlamenti képviselő elmondta: a romániai szakasz finanszírozásával kapcsolatban fenntartások vannak, hiszen

amennyiben Románia erre a projektre is pénzt költ, túllépi az államháztartási hiányt, ezért közvetlenül uniós finanszírozás lenne a legalkalmasabb, hogy a kiadás ne terhelje az államháztartást.

A 3300 kilométer hosszúra tervezett Via Carpatia a litván Klaipéda és Kaunason, a lengyel Bialystokon, Lublinon, Rzeszówon, a szlovákiai Kassán keresztül Debrecenig, továbbá Románián és Bulgárián keresztül halad Görögországig. Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális és építészeti miniszter még két évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a több ezer kilométeres Via Carpatica 2026-ig megépülhet.