Az RMDSZ önkormányzati tanácsa is tiltakozik Horváth Anna elítélése ellen

MTI 2018. március 25., 18:40

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa tiltakozik a Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét sújtó bírósági ítélet ellen, amelyet nyilvánvaló igazságtalanságnak, a magyar közösség elleni támadásnak tart.

Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ polgármestereit és önkormányzati tisztségviselőit tömörítő szervezet vasárnap közzétett állásfoglalásában leszögezi: az önkormányzati vezetők példás munkát végeznek közösségünk érdekében, és ez főleg azokon a településeken nagy jelentőségű, ahol a magyarság számbeli kisebbségben él. Munkájuk ellehetetlenítése, egy vezető mondvacsinált bizonyítékok alapján való megvádolása, majd elítélése a közösség elleni támadásnak tekinthető – állapítja meg a közlemény.

Ezúton is kifejezzük tiltakozásunkat. Horváth Anna tisztessége számunkra egyértelmű, hiszünk ártatlanságában. Mindig becsültük másokat felülmúló munkabírását, és továbbra is közösségünk vezetőjének tekintjük, szavára ezután is odafigyelünk”

– olvasható az önkormányzati tanács állásfoglalásában.

A testület leszögezi: Románia nem jogállam, a kolozsvári táblabíróság ítélete felháborító, nem állja ki a jogállamiság próbáját. Az önkormányzati tanács felkérte az RMDSZ szenátorait és parlamenti képviselőit, hogy szorgalmazzák a „visszaélésekre lehetőséget adó, rossz jogszabályi megfogalmazások” módosítását.

A testület a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvény sürgős módosítását tartja szükségesnek, hogy ártatlan emberek elítélésére ne legyen jogalap.

Az RMDSZ önkormányzati testülete ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Horváth Anna esetében a legfelsőbb bíróság más döntést hoz.

A kolozsvári táblabíróság befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt első fokon két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét.

{K1}

Horváth Annát nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI). A korrupcióellenes ügyészség (DNA) az egyik lehallgatási jegyzőkönyv alapján azzal vádolta meg az alpolgármestert, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy kolozsvári üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

{K2}