A magyarországi kisebbségek képviselői is aláírták a Minority SafePack kezdeményezést

MTI 2018. március 24., 14:08

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár szombaton, amikor a magyarországi nemzetiségek képviselőivel aláírta a Minority SafePack támogató ívét.

A magyarországi nemzeti kisebbségek képviselői Soltész Miklós államtitkárral (balról a harmadik) Fotó: MTI

Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert „a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll”.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz.

A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban (Magyarország mellett Szlovákia, Románia, Spanyolország, Dánia, Lettország és Horvátország) megvan a szükséges minimum aláírás. Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában táborozó, Nagybecskerek környéki vajdasági gyerekeknek elmondta: Magyarország az alaptörvénynek megfelelően mindent megtesz a 13 őshonos nemzetiség megmaradásáért, nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért. „A feladat nem könnyű, mert sokan így is feladják nemzetiségüket” – tette hozzá.

Az államtitkár megemlítette, hogy a határon túli magyarok megmaradásáért is mindent elkövetnek, így azt is szorgalmazzák, hogy a vajdasági magyarok magyarként nevelkedjenek, miközben Szerbia megbecsült állampolgárai maradnak.

Tárnok Balázs közölte: Magyarországon mintegy 420 ezer, Erdélyben 270 ezer, Felvidéken több mint 50 ezer aláírás gyűlt össze. Megemlítette, hogy április 3-ig kell a hiányzó aláíróíveket összegyűjteniük. Aki támogatná a kezdeményezést, elektronikus úton a www.jogaink.hu oldalon vagy papír alapon valamennyi postahivatalban ingyenes válaszborítékban feladva megteheti.