Április 1-jéig jelentkezhetnek az egyetemisták a Work and Travel programba

Bede Laura 2018. március 25., 10:19

Romániai magyar, illetve magyarországi egyetemistáknak segít részt venni a Work and Travel programban a nagyváradi székhelyű Active Brothers cég Go to America csapata. Pásztor Lehel a jelentkezési feltételekről, munkahelyekről beszélt a Krónikának.

A Work and Travel program főként olyan egyetemistáknak szól, akik nyitottak, szeretnének utazni, világot látni, nyelvet tanulni, illetve nem utolsósorban pénzt és munkatapasztalatot szerezni – fogalmazott Pásztor Lehel, az amerikai Work and Travel programokat lebonyolító Active Brothers cég igazgatója, aki a héten a nagyváradi Go to America csapat képviselőjeként a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen népszerűsítette a kezdeményezést. Kifejtette,

az egyetemistáknak szóló program rövid távú – június közepétől október elejéig – munkalehetőséget kínál az Egyesült Államokban.

„A jelentkezési feltételek már nem olyan szigorúak, mint például tíz évvel ezelőtt, amikor figyelembe vették a kreditszámokat, médiát. Romániából azok a diákok iratkozhatnak be a programba, akik államilag elismert, akkreditált egyetemen, nappali tagozaton végzik tanulmányaikat.

A kritériumok közé tartozik a középfokú angolnyelv-tudás, továbbá a diák a bukaresti nagykövetségen interjú során bizonyítja, hogy nem potenciális kivándorló,

hanem három hónap után hazatér, és folytatja a felsőoktatási képzést” – magyarázta a programkoordinátor. Hozzátette, bár a magyar állampolgársággal rendelkező diákoknak nem szükséges turistavízum Amerikába, a munkavállaláshoz egy J1-es ideiglenes munkavállalási vízumot kell igényelni. „Romániában elég sok cég foglalkozik az egyetemisták és amerikai szervezetek közötti kapcsolattartással.

A mi célcsoportunk elsősorban magyarországi és romániai magyar diákok, akik szeretnének Amerikában tölteni egy fantasztikus nyarat.

A jelentkezők minden fontos információról magyarul értesülhetnek, ezáltal elkerülhetjük, hogy félreértés legyen a kommunikációban” – részletezte a programok igazgatója. Kifejtette, csapata főként a turizmus területén kínál munkalehetőséget az érdeklődőknek, vidámparkokban, vendéglőkben, hotelekben, motelekben, pizzázókban, tengerparti sétányon – olyan helyeken, ahová számos turista látogat.

Pásztor Lehel szerint egy diák átlagosan egy munkahelyen körülbelül 4500–6000 dollár között keres három hónap alatt.

Viszont lehetősége nyílik arra, hogy másodállásban is dolgozzék, így a diák még több pénzt kereshet. A programköltségekkel kapcsolatban elmondta, a repülőjegy, vízum, munkaszerződés összesen körülbelül 2000 dollárba kerül. Hozzátette, ha valakinek nem áll módjában ezt kifizetni, a BRD banktól igényelhet Work and Travel-hitelt minimális kamattal. Ezt a diák 10 hónapon keresztül törlesztheti, miután hazajött Amerikából. A programfelelős szerint

Romániából körülbelül 4000–5000 diák megy ki évente Work and Travel programmal Amerikába, ennek 15–20 százaléka magyar, mintegy 1000 egyetemista.

Bár az ideiglenes munkavállalási vízum október elsején lejár, a program megengedi, hogy a diák harminc napot utazással töltsön az Egyesült Államokban. Pásztor Lehel arra is felhívta a figyelmet, hogy április 1-jéig lehet jelentkezni a programba. A beiratkozási határidő lejárta után is van lehetőség felvételre, viszont akkor már nem lesz olyan gazdag a munkahelykínálat, mint a következő néhány napban. Az érdeklődők bővebb információkat a www.gtamerica.hu weboldalon vagy a contact@gtamerica.hu címen kaphatnak.