Egyelőre homály fedi a kolozsvári táblalopás részleteit, még tart a rendőrségi nyomozás

Pap Melinda 2018. március 24., 15:45

Bár a kolozsvári polgármesteri hivatal udvara értelemszerűen be van kamerázva, a rendőrség még mindig a nyomozási szakaszban van a Musai–Muszáj ellopott táblájának ügyében.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

Egy hónap alatt sem sikerült kiderítenie a Kolozs megyei rendőrségnek, hogy ki távolította el a Musai–Muszáj civil akciócsoport háromnyelvű helységnévtábláját a kincses város polgármesteri hivatalának udvaráról.

A rendőr-főkapitányság a Krónika kérdésére írásban közölte: minősített lopás vádjával indítottak bűnvádi eljárást egy magánszemély panasza nyomán.

„A rendőrök nyomoznak az ügyben, melynek befejezését követően a bűnvádi iratcsomót továbbítjuk az ügyészségnek” – írta a Krónika hetekkel ezelőtt feltett kérdéseire küldött hivatalos válaszában Carmen-Livia Jucan rendőrségi szóvivő. Hozzátette, mivel a nyomozás folyamatban van, annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék annak kimenetelét, nem árulhatnak el részleteket.

A rendőrségnek annak ellenére sem sikerült kiderítenie, ki távolította el a valós többnyelvűségért harcoló civilek figyelemfelkeltő tábláját, hogy a városháza udvarán biztonsági kamerák vannak.

Mint arról beszámoltunk, a Musai–Muszáj akciócsoport tagjai egy hónapja, február 21-én, az anyanyelv világnapján villámcsődületet tartottak Kolozsvár főterén, amelynek során arra hívták fel a figyelmet, hogy egy évvel a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését kötelező bírósági ítélet – amely jogerőre emelkedett – meghozatala után a polgármesteri hivatal a 16-ból még mindig csak négy helyszínen helyezte ki a feliratokat. Rámutattak: Emil Boc polgármester tavaly április 7-ei sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy egy-másfél hónapon belül kiteszik a háromnyelvű – a kincses város román, magyar és német megnevezését is tartalmazó – táblákat Kolozsvár mindegyik be- és kijáratához, de ez azóta sem történt meg.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

Az akciócsoport tagjai ezért többnyelvű helységnévtáblával felszerelt biciklit lakatoltak le a polgármesteri hivatal udvarán, így hívva fel az illetékesek figyelmét a mulasztásra.

A táblát azonban ismeretlenek még aznap éjszaka eltávolították a kerékpárról. A polgármesteri hivatal szóvivője akkor a Krónikának leszögezte: nem a városháza rendelte el a felira-tok eltávolítását. A Musai–Muszáj rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

{K2}

A civil akciócsoport március 7-én újra kihelyezte a háromnyelvű helységnévtáblát a polgármesteri hivatal udvarán parkoló biciklijére, és Emil Boc polgármesternek is üzent a hiányzó táblák ügyében. Egy dokumentumot iktattak a hivatalban, melyben arról is tájékoztatják az elöljárót, hogy „nemrégiben a hivatal udvarán lopás történt”. A „helyreállított” Musai-mobilon másodszor kitett tábla már a helyén maradt.

{K1}