Van lejjebb? Kikapott a kazahoktól a magyar labdarúgó-válogatott

Krónika 2018. március 23., 21:55

Magyarország labdarúgó-válogatottja 3-2 arányban kikapott Kazahsztántól pénteken este barátságos mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában.

Padlón. Még az Andorra elleni fiaskó ellenére is kevesen számítottak a piros-fehér mezes magyarok vereségére Fotó: MTI

Georges Leekens a kazahok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be a FIFA-ranglistán 50. magyar labdarúgó-válogatott kispadján. Ehhez hasonló arcpirító vereséget tavaly júniusban szenvedtek Dzsudzsák Balázsék, amikor Andorrával szemben maradtak alul 1-0-ra világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

A világranglista 136. helyén álló kazahok tíz perc után két góllal vezettek, majd Szalai Ádám ugyan a 21. percben szépített, de a vendégegyüttes így is 3-1-re vezetett a szünetben. A hazai szurkolók egy része a 60. perc után hazaindult, Németh Krisztián nem sokkal később szépített, azonban így is vereséget szenvedett a magyar válogatott. A kazahok 2016 júniusa után nyertek újra mérkőzést.

Helyszíni tudósításában az MTI megjegyzi, hogy a kazahok már a himnuszok alatt elnyerték a hazai publikum szimpátiáját, mivel több játékos is a vacogó kísérő gyerekekre terítette bemelegítő felszerelését. A vendégek ezt követően már korántsem voltak ennyire népszerűek, hiszen tíz perc alatt kétgólos vezetéshez jutottak, a magyar szurkolótábornak pedig ebben a pillanatban el is fogyott a türelme. A 21. percben úgy tűnt, magára talált Leekens együttese, ehhez Dzsudzsák Balázs harcossága és Szalai Ádám kissé szerencsés gólja kellett.

A lendület azonban nem tartott ki sokáig, a kazahok szépen lassan visszavették az irányítást, nem sokkal a szünet előtt pedig visszaállították a kétgólos különbséget.

A magyarok belga szövetségi kapitánya három cserével próbálta felrázni a csapatát – a védelemről mindent elárult, hogy a két szélső hátvédet lehozta –, de semmilyen érzékelhető változás nem történt a pályán. A hazai szurkolótábor először csak azt kiabálta, hogy „hol a szívetek?”, a 60. percben azonban látványosan sokan inkább a korai távozás mellett döntöttek. Ők már nem látták, ahogy Németh Krisztián egy bombagóllal ismét minimálisra csökkenti a különbséget. A magyar válogatott az utolsó bő húsz percben beszorította ugyan kissé elfáradó ellenfelét, de az eredmény nem változott.
A lefújást követően a játékosok érthetően hatalmas füttykoncertben részesültek, s ugyan kisétáltak a táborhoz, de ez csak „olaj volt a tűzre”, így az öltöző felé vették az irányt.

Leforrázva. Dzsudzsák Balázsék nem teszik ki az ablakba, amit a szurkolóktól kaptak Fotó: MTI

A magyar csapat kedden 20 órától a skótokkal játszik a Groupama Arénában.

Eredmény:
Magyarország-Kazahsztán 2-3 (1-3)
---------------------------------
Groupama Aréna, 9038 néző, v.: Tomasz Musial (lengyel)
gólszerzők: Szalai (21.), Németh (68.), illetve Murtazajev (6.), Zajnutgyinov (10.), Szeidahmet (39.)
sárga lap: Kleinheisler (47.), Otigba (54.), illetve Posztnyikov (23.), Bejszebekov (55.)

Magyarország:
-------------
Gulácsi Péter - Bese Barnabás (Lovrencsics Gergő, a szünetben), Fiola Attila, Otigba Kenneth, Botka Endre (Hangya Szilveszter, a szünetben) - Kleinheisler László (Pátkai Máté, 73.), Elek Ákos (Pintér Ádám, 68.), Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja (Böde Dániel, 76.), Szalai Ádám, Ugrai Roland (Németh Krisztián, a szünetben)