Letöltendő börtönbüntetéssel sújtották Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert

Kőrössy Andrea 2018. március 23., 08:58

Két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta pénteki alapfokú ítéletében a befolyással üzérkedéssel vádolt Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét a Kolozs megyei táblabíróság. Az RMDSZ-es politikus a „szekusállamot” okolja.

Horváth Anna nyilatkozik a sajtónak az ítélethirdetés után Fotó: Kőrössy Andrea

Horváth Annát ugyanakkor két évre eltiltották bármilyen választott és kinevezett köztisztség betöltésétől. A politikust két évre ítélték befolyással üzérkedés, további két évre pedig pénzmosás miatt, a két büntetést ugyanakkor összevonta a bírónő, és a két évhez hozzárendelte a 24 hónap egyharmadát, így született a két év 8 hónap szabadságvesztés. Horváth Annától egyúttal elkoboztak 20 ezer lejt is.

A csütörtökről péntekre halasztott ítélet alapján az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt üzletember két év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és három évre próbára bocsátották. A befolyásvásárlásban és pénzmosásban vétkesnek talált vállalkozót emellett nyolcvan nap közmunkára is ítélték, amelyet vagy a kolozsvári közterület-fenntartó vállalatnál, vagy egy egészségügyi-karitatív intézménynél kell letöltenie.

Az ítélet kihirdetését követően Horváth Anna bejelentette, élni fog a fellebbviteli jogával, a per ezt követően a bukaresti legfelsőbb bíróságra kerül. A politikus közleményében úgy fogalmaz: hazudna, ha azt mondaná, hogy meglepte a döntés, mivel igyekezett minden lehetőségre felkészülni.

Nem azért, mert bármi törvénytelent tettem volna, hanem azért mert az elmúlt 526 napban saját bőrömön tapasztaltam, hogy Románia szekusállam” – jelentette ki Horváth Anna. 

Az RMDSZ-es politikus szerint a döntés minden kétséget kizárva megmutatja: „ha a szekusállam helyi potentátjai 2 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni”. „Akik mégis próbálják a mai döntést a jogállam szabályai mentén értelmezni, azoknak üzenem: ne fáradjanak!

Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni” – állapította meg a volt alpolgármester.

Horváth Anna úgy véli: ami ebben a dossziéban most megtörténhet, az nemcsak politikusokkal, hanem bárkivel bármikor megtörténhet, ha az „éppen aktuális államrezon” útját keresztezi üzletemberként vagy egyszerűen csak véleményformálóként, közösségi emberként. „Az elkövetkező napokba erőt gyűjtök, és tovább folytatjuk a harcot Fodor Zsolttal, akinek igazságunk melletti karakán, megingathatatlan kiállása előtt – most már nyilvánosan is – őszinte tisztelettel hajtok fejet” – jelentette ki az alapfokon börtöbüntetésre ítélt politikus.

Horváth Anna egyébként kifogásolta, hogy a harmadjára elnapolt, péntek 8.30 órára tervezett nyilvános ítéletet fél órával előtte, 8 órakor zárt ajtók mögött hirdették ki.

Megállapította, döntse el mindenki, hogy embertelen-e, ami pénteken történt, hogy aki ítéletet hirdetett, az nem vállalta nyilvánosan az ítéletet.

Fotó: Facebook/Horváth Anna

Az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedő Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával állította bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében, arra hivatkozva, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig állítólag megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással vádolták.

Az utolsó, március 8-ai tárgyaláson a volt alpolgármester a bírónő kérdésére ismételten az ártatlanságát hangoztatta, és közölte: egy esetleges elmarasztaló ítélet esetében nem vállalna közmunkát. Fodor Zsolt üzletember, az ügy másik vádlottja ugyanakkor azt mondta: nem lenne kifogása a köz érdekében végzendő munka ellen.