Zuckerberg: tévedtünk, hibáztunk – A Facebook alapítója elismeri vétkét az adatvisszaélési botrányban

Balogh Levente 2018. március 22., 16:58

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója beismerte, hogy hibáztak, ennek nyomán élhetett vissza a Cambridge Analytica több tízmillió felhasználó adataival. A cég romániai fiókintézményét egyébként egy erdélyi magyar üzletember vezeti.

Fotó: Pixabay.com

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója beismerte a Facebook tévedését és teljes körű vizsgálatot ígért a Cambridge Analytica ügyében. Zuckerberg – aki először nyilatkozott nyilvánosan a brit–amerikai politikai elemző és tanácsadó cég botrányának kirobbanása óta – saját Facebook-oldalán fejtette ki álláspontját szerdán.

Nyilatkozatában kijelentette: a Facebook „követett el hibákat”, de mostantól az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik annak biztosítását, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg. Ennek érdekében

a közösségi oldalon elérhető valamennyi applikációt alaposan átvizsgálják, és kitiltják az oldalról azokat a fejlesztőket, akik visszaélnek a személyes adatokkal, illetve nem vállalják a mostantól kötelező auditálást.

A felhasználók adataihoz történő hozzáférést pedig ezentúl korlátozzák: csupán a nevek, a profilképek és az e-mail-címek lesznek nyilvánosak, minden további adat csakis akkor lesz elérhető, ha a fejlesztő előzetesen írásos szerződést köt a Facebookkal, megszerzi a felhasználó jóváhagyását is – hangsúlyozta Zuckerberg.

Az ügy előzménye, hogy sajtójelentések szerint a londoni székhelyű, de New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analytica 50 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket tudtuk nélkül. A botrány kirobbanása után letiltották a közösségi oldalról a Cambridge Analyticát, amelynek alapítói és befektetői között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, aki egy ideig a cég alelnöke volt és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója.

A Facebooknak „megvan a felelőssége felhasználói adatainak védelmében” – fogalmazott a közösségi fórum alapítója, s hozzátette, hogy ha e felelősségnek nem képes eleget tenni, akkor „nem is érdemli meg, hogy szolgálja” a közösséget. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyaránt vizsgálatot indítottak a hatóságok a Cambridge Analytica ellen, a Facebook adatainak feltételezett nem megfelelő felhasználása miatt.

A botrány hétvégi kirobbanása óta a Facebook részvényeinek értéke zuhanórepülésbe kezdett, a nagyvállalat piaci értéke pedig dollármilliárdokkal – egyes adatok szerint 50 milliárd dollárral – csökkent.

Az Egyesült Államokban vezető kongresszusi politikusok, köztük Dianne Feinstein, a szenátus igazságügyi bizottságának vezető demokrata párti politikusa, már a hét végén sürgették Zuckerberg kongresszusi meghallgatását.

PSD: nem működtünk együtt a céggel

Mindeközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) cáfolta, hogy kapcsolatban állt volna a Cambridge Analyticával, és megpróbált volna támogatást kérni a cégtől a 2016-os választási kampányban. A párt hivatalos közleményben reagált az ezzel kapcsolatban szerdán megjelent hírekre. A közlemény szerint nem működtek együtt és nem is kezdeményeztek együttműködést a céggel, sem a 2016-os parlamenti választások idején, sem azt megelőzően, sem azt követően. A párt elnöke, Liviu Dragnea is leszögezte: szó sincs róla, hogy együttműködtek volna a Cambridge Analyticával. „Én úgy értesültem, hogy máshol voltak érdekeltek” – mondta a politikus.

Az AP hírügynökség arról írt, hogy a cég egyik befolyásos vezetője, Mark Turnbull megkeresett egy brit tanácsadót, Rupert Wolfe Murrayt, és felajánlotta neki, hogy egy stábbal két-három hónapon át lássa el kampánytanácsokkal a pártot. Murray azonban visszautasította az ajánlatot, mondván, nem dolgozik pártoknak.

Péter Imre a romániai fiók vezetője

A RISE Priject oknyomozó portál szerint az SCL Group nevű brit starégiai tanácsadócég, amelynek a Cambridge Analytica is része, 2011-ben nyitott Romániában irodát. Az SCL a New York Times szerint ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a Cambridge Analytica, csak az Egyesült Államok határain kívül. A két cég vezetősége szorsan összefonódott.

A romániai fiókintézmény vezetője Péter Imre erdélyi magyar válallkozó, aki a Philip Morris dohányipari cég romániai fiókcégénél is betöltött vezetői tisztséget, Dinu Patriciu néhai milliárdos képviselője volt az üzletember médiaberuházásaiban, és Teodor Meleșcanu jelennlegi román külügyminiszter veje.

A cég romániai honlapján olvasható bemutatkozó szerint az SCL Group vezető pozíciót tölt be a világban az adatalapú kommunikáció terén. Szolgáltatásait a magas szintű adatelemzés és a nagyközönség mozgósítása terén ajánlja. Tavalyi sajtóhírek szerint az SCL Group olyan, titokban tartott kilétű parterekkel kötött szerződést, akiknek célja gátat vetni a korrupcióellenes harcnak.