A tandíjak növelésétől tartanak az egyetemi hallgatók a tanárbérek megemelése miatt

Kőrössy Andrea 2018. március 22., 16:21

Arra kérik a hallgatók az állami egyetemek vezetőit, hogy ne a diákokat terheljék anyagilag a megnövekedett fizetések miatt.

Fotó: Pixabay.com

A hallgatói szervezeteket tömörítő országos egyesület (ANOSR) közleményében rámutatott: attól tartanak, hogy egyes felsőoktatási intézmények a tandíjak emelésére készülnek, miután március elsejétől átlagosan 20 százalékkal nőtt az oktatási alkalmazottak bruttó juttatása, a többletet ugyanis „a hallgatók zsebéből” akarják állni.

A diákok hangsúlyozták: természetesen támogatják az ágazatban a fizetésemelés végrehajtását, és mindig kiállnak a tanügy megfelelő szintű finanszírozása mellett, de a kormány hibázott, amikor a bérkiegészítést nem hangolták össze más tényezőkkel.

„A tanároknak az elmúlt években gyakorlatilag megkétszereződött a fizetésük anélkül, hogy cserébe bármilyen – minőségi jellegű – elvárást támasztottak volna velük szemben” – áll a közleményben. A hallgatók hatékonynak tartanák a teljesítményalapú bérezés bevezetését, ugyanakkor kifogásolják, hogy a pedagógusok munkájának értékelése során az ő szavuk nem sokat számít.

Az egyetemistákat képviselő egyesület ugyanakkor ismételten arra kérte a kormányt, hogy – az ígéreteknek és a tanügyi törvényben szereplő előírásnak megfelelően – fordítsák a bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 százalékát az oktatási rendszerre. „Az egyébként üdvözlendő béremeléseket olyan intézkedésekkel kell kiegészíteni, amelyek jobbá teszik a szolgáltatás minőségét” – hívják fel a figyelmet a hallgatók.