Célegyenesbe ért a Minority SafePack – még hetvenezer aláírás hiányzik

Krónika 2018. március 22., 15:15

„Az utolsó száz méteren”, április 3-áig még 70 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie a FUEN-nek ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezéssel.

Vincze Loránt: a sikert egyelőre még nem lehet ünnepelni Fotó: FUEN

Nyolc országban átlépte már az előírt küszöböt a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést támogató aláírások száma, és további 70 ezer aláírás hiányzik még a szükséges egymillióból – közölte Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az ernyőszervezet brüsszeli irodájának szerda esti avatóján.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség képviselői és szenátorai jelenlétében, a belgiumi németajkú közösség szecessziós épületében avatták fel a FUEN helyi irodáját. A rendezvényen Vincze elmondta, az egyik fontos feltételt teljesítették azáltal, hogy

nyolc uniós tagállamban – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban és Bulgáriában – sikerült átlépni a minimális szavazatszámot,

de hozzátette, a sikert egyelőre még nem lehet ünnepelni, mert további 70 ezer aláírásra van még szükség. Úgy vélte, ebben a fázisban azt lehet ünnepelni, hogy az őshonos kisebbségeknek uniós védelmet és támogatást kérő kezdeményezés igazi európai mozgalommá nőtte ki magát, amelybe olyan szervezetek is bekapcsolódtak, amelyek nem tagjai a FUEN-nek, illetve a végső hajrában is naponta jelentkeznek új szervezetek, mert ők is a győztes csapat tagjaivá akarnak válni. Hozzátette: mindez nem lett volna lehetséges az RMDSZ nélkül.

Olyan Európát akarunk, amely értékteremtőként ismeri el az őshonos közösségeket, és gondoskodik megbecsülésükről és védelmükről”

– fogalmazott a FUEN elnöke.

A székházavatón Kelemen Hunor szövetségi elnök emlékeztetett, Románia pár napja kimondta, egy magyar nyelvű iskola törvény általi létrehozása alkotmányellenes. Mint mondta, az ilyen példák indokolják azt, miért is vágtak bele a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésbe.

Mi azt akarjuk, hogy a volt kommunista államokban élő őshonos kisebbségeket is ugyanazok a jogok illethessék meg, mint a dél-tiroli németeket vagy a belgiumi németajkú közösséget.

Az Európai Unió tagállamainak a felelőssége, hogy minden egyes őshonos kisebbség otthon érezze magát azon a földön, ahol született, és meg akarja őrizni saját értékeit, nyelvét, kultúráját, vallását” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.