Még várni kell az ítélethirdetésre Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester perében

Kőrössy Andrea 2018. március 22., 13:33

Péntekre halasztotta az ítélethirdetést a befolyással üzérkedéssel vádolt Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének perében csütörtökön a Kolozs megyei táblabíróság.

Horváth Annával szolidarizálók és újságírók a bíróság folyosóján Fotó: Kőrössy Andrea

A tizenöt hónapja húzódó per eredetileg csütörtökre beharangozott ítélethirdetésén a Legyél te is Ancsa mellett! elnevezésű Facebook-csoport felhívására több mint húszan jelentek meg az ítélőtáblán, ezáltal fejezve ki a jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedő politikus iránti támogatásukat és szolidaritásukat. A Horváth Annát támogatók között láttuk Oláh Emese jelenlegi RMDSZ-es alpolgármestert, Gergely Balázs kolozsvári önkormányzati képviselőt, színészeket, valamint RMDSZ-es aktivistákat.

A bírósági jegyző végül bejelentette, hogy pénteken hirdetnek alapfokú ítéletet az erdélyi magyar politikai életben nagy figyelmet kiváltó perben.

Fotó: Kőrössy Andrea

Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával állította bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében, arra hivatkozva, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig állítólag megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással vádolták.

Az utolsó, március 8-ai tárgyaláson a volt alpolgármester a bírónő kérdésére ismételten az ártatlanságát hangoztatta, és közölte: egy esetleges elmarasztaló ítélet esetében nem vállalna közmunkát. Fodor Zsolt üzletember, az ügy másik vádlottja ugyanakkor azt mondta: nem lenne kifogása a köz érdekében végzendő munka ellen.

{K1}