Cáfolja Cătălin Cherecheș polgármester vádjait a nagybányai Orzac család

Pap Melinda 2018. március 22., 10:32

Cáfolja a nagybányai Orzac család Cătălin Cherecheș polgármester vádjait, miszerint politikai-gazdasági érdekük fűződne a Németh László Elméleti Líceum támogatásához.

A Németh László Líceum új, Híd utcai épülete Fotó: Az iskola Facebook-oldala

Orzac Csilla, a magyar iskola működtetését segítő Schola Parentis Egyesület elnöke kedden a Krónikának elmondta: neki és családjának semmiféle érdeke nem fűződik a tanintézet támogatásához, mindezt önös érdek nélkül teszik.

„Miért bűn kiállni egy magyar iskola mellett, támogatni egy magyar iskolát?” – reagált a polgármester által mondottakra az egyesületi elnök.

Rámutatott, a Schola Parentis Egyesületet a szülői bizottság öt tagja alapította még évekkel ezelőtt, és mivel mindkét gyereke a Németh László-líceumban tanult (az egyik jelenleg is oda jár), évek óta részt vesz ennek munkájában. Hangsúlyozta, az egyesület nemcsak azóta támogatja az iskolát, amióta Váradi Izabella az iskolaigazgató, már a tanintézet előző két vezetősége alatt is kifejtette munkáját. Jelenleg is több pályázatuk van elbírálás alatt a Bethlen Gábor Alapnál, és nemrég nyert a diákok utaztatási költségeinek megtérítését célzó pályázatuk a Communitas Alapítványnál.

Az egyesület emellett ösztöndíjat is biztosít a tanintézet kiemelkedő teljesítményű diákjainak – tette hozzá Orzac Csilla.

Az egyesület tevékenységéhez tartozik emellett az oktatási folyamat segítése, a diákok előmenetelének ösztönzése, a tantermek felszerelése, fenntartása, és az ennek érdekében történő pályázás, valamint az iskola sporttevékenységeinek támogatása. „Évek óta támogatom ezt az iskolát, teljes szívemből csinálom. Az egyesület működéséhez semmilyen érdek nem fűződik, a munkánk abszolút díjmentes és soha fel nem tevődött, hogy nyernénk egy lejt is. Ha valakinek itt érdekei vannak, az biztos nem az Orzac család, ezeket máshol kell keresni” – hangsúlyozta lapunknak az egyesületi elnök.

Orzac Csilla elmondta, felháborítónak tartja Cătălin Cherecheș polgármester március 15-én mondott beszédét, illetve az elöljáró szájából a két nappal korábbi gyűlésen elhangzottakat.

Kérdésünkre, hogy a polgármester vajon miért a családját okolja a kialakult helyzetért, kifejtette: férje „egyetlen bűne”, hogy a tulajdonában lévő Ziarulmm.ro hírportál egyedüli sajtóorgánumként „megírja az igazat” az elöljáró viselt dolgairól. Úgy vélte, a polgármesternek az sem tetszett, hogy a hírportálon március 15-én pozitív kicsengésű anyag jelent meg a fennállása húszéves évfordulóját ünneplő tanintézetről.

{K1}

Cătălin Cherecheș polgármester a Krónikának korábban úgy nyilatkozott, hogy Váradi Izabella iskolaigazgató „gazdasági körök” befolyása alatt áll, és bár az elöljáró nem nevesített, lapunk úgy tudja, hogy az Orzac családra utalt. A polgármester – mint arról beszámoltunk – március 15-i ünnepi beszédében éles támadást intézett a térség magyar iskolája ellen, arra intve a szülőket, hogy gyerekeik jövője érdekében erős román iskolákban működtetett magyar osztályokba kellene járatni csemetéiket. A polgármester beszédét a többség úgy értelmezte, hogy meg akarja szüntetni az idei tanévben új épülettel gazdagodott és részben az óvárosba költöztetett tanintézetet, de az elöljáró ezt cáfolta lapunknak. Mint megtudtuk, beszédének hátterében a polgármester és az iskolaigazgató közötti, az újabb belvárosi székhellyel kapcsolatos konfliktus áll.