Több nézőpontból a Nagy Háború: sztereofénykép-kiállítás nyílt Kolozsváron

Pap Melinda 2018. március 21., 17:48

Az első világháború hétköznapjai, a katonák lővészárokbeli élete elevenedik meg előttünk a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeumban kedden este megnyitott Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból című kiállításon.

Fotó: Museum.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum vándortárlatának a kincses város a 11. állomása, a sztereofényképeket bemutató tárlat május 30-ig látogatható. A térhatást keltő, egymásra vetített képpárokból nem is annyira a háború, mint inkább a katonák mindennapi élete, szocializációs tevékenysége elevenedik meg – értékelte a tárlatot Felix Marcu, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatója. Elmondta,

ezt a kolozsvári közgyűjtemény saját anyaggal gazdagította, elsősorban a kor fegyvereit, háborúhoz kacsolódó tárgyait mutatva be.

Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum aligazgatója beszédében hangsúlyozta, a térhatású fényképek a háborúban résztvevők nézőpontjából mutatják be az eseményeket, az antant és a központi hatalmak által készített, propagandacélú felvételek is megtalálhatók benne, de a magánember nézőpontját is láthatjuk. A négy gyűjteményből összeálló anyagot tagolni kellett, mintegy a szemben álló felek szemszögéből. Pusztai hangsúlyozta,

a bejáratnál kapott 3D-szemüvegek révén a látogatónak lehetősége van „belépni" a képekbe, a tárlat készítői ugyanis ily módon is érzékeltetik, hogy „a lencse mögött is történtek dolgok",

azaz a képek készítőinek célja volt ezekkel: meggyőzni az otthon maradt hozzátartozókat, hogy nem is olyan szörnyű a háború.

A kiállítás kurátora, Bognár Katalin elmondta, a sztereófényképek – ahogyan a száz évvel ezelőtti 3D-fényképeket hívták – két nézőpontból ábrázolják ugyanazt a tárgyat, így egymásra csúsztatva, sztereoszkóppal nézve térhatást keltenek a néző tudatában.

A száz évvel ezelőtti készüléket a tárlaton ki lehet próbálni, de a modern technika segítségével is megcsodálható a kiállítás pár darabja.

Ezek egy része német, másik része amerikai fényképgyártók anyaga, de megtalálhatók közötte Jelfy Gyulának, az Osztrák–Magyar Monarchia haditudósítójának felvételei is.