Ingyenes wifihozzáférés Európa-szerte

Hírösszefoglaló 2018. március 21., 11:17

Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések a portálon keresztül regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifihozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken.

Fotó: Pál Árpád

Ezt Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos jelentette be kedden. Az uniós illetékes elmondta, a brüsszeli testület május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontjainak kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió (EU) a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein – könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken – internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni.

A hálózat karbantartásának költségei azonban az önkormányzatot terhelik. Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifiszolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifihozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban – mutatott rá Marija Gabriel.

Leszögezte, a WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk.