Kína felé kacsintgatnak a háromszéki vállalkozók

Bíró Blanka 2018. március 21., 10:23

Anyagi és szakmai támogatást is kaphatnak a kereskedelmi és iparkamarától azok a Kovászna megyei vállalkozók, akik kínai partnerekkel szeretnének kapcsolatot teremteni. Főként az idegenforgalom terén reménykednek a sikerben.

Fotó: Kocsis B. János

Megbízható kínai beszállítókat szeretne találni a háromszéki vállalkozóknak a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ennek érdekében kínai nagyvállalattal kötött partnerséget. A kínai Central European Trade and Logistics Zone (CECZ) nagyvállalat adatbázisában több mint 600, a kínai kereskedelmi minisztérium által ellenőrzött és minősített cég található, ha a helyi vállalkozó felveszi a kapcsolatot a kamarával, ebből tudnak potenciális, megbízható partnereket ajánlani. Édler András, a Kovászna megyei kamara elnöke sajtótájékoztatóján elmondta,

szinte naponta szembesül azzal, hogy a helyi vállalkozók valamilyen gépet, berendezést, terméket vásárolnak Kínából, mert ott sokkal olcsóbb.

„A köztudatban elterjedt, hogy a kínai termékek nem jó minőségűek, ám ez nem minden esetben van így. A vállalkozók tartanak az átveréstől, ugyanakkor Kína óriási ország, rengeteg cég van, nehéz eligazodni, nehézkes a kapcsolattartás, hiszen furcsák az elektronikus levélcímek, nem is válaszolnak mindig a levelekre.

Az helybeliek vásárolnának, ám gyakran nem tudják, miként járjanak el, hogy ne kerüljenek ki vesztesen. Ebben próbál segíteni a kamara”

– részletezte Édler András.

A kínai szolgáltató, amellyel együttműködnek, bevizsgálja a terméket, amit a háromszéki vállalkozó meg szeretne vásárolni. Ugyanakkor felkészítik az európai cégvezetőket, miként üzleteljenek a kínaiakkal. A tegnapi sajtótájékoztatón példaként elhangzott, hogy az üzletkötés során folyamatos nyomást kell gyakorolni, és kötelező alkudni, különben a kínaiak nem tekintik komoly partnernek. Abban is segítenek, miként használják a kínai közösségi oldalt, a Wechaten ugyanis hatékonyan lehet kommunikálni.

Édler András beszámolt egyúttal arról is, hogy Budapesten május 31. és június 2. között rendezik meg a China Smart Expót, ahol több mint 500 kínai kis- és közepes vállalkozó mutatkozik be, és keres üzlettársakat.

Minden háromszéki vállalkozó, aki elmegy erre a kiállításra 150 euró, tetszőlegesen felhasználható támogatást kap a kereskedelmi kamarától. Az egyetlen feltétel, hogy legalább hat kínai partnerrel szervezzenek le előre találkozót.

A Háromszéken megtermelt mennyiségek nem elegendőek a kínai piacra, hiába krumplinagyhatalom a térség, még egy nagyobb város igényeit sem tudja kielégíteni. Ellenben a helyi turisztikai cégeknek jó piaca lehet Kína, ezért az idegenforgalom terén vállalkozókat biztatjuk főként, hogy részt vegyenek az expón – mutatott rá a kereskedelmi kamara elnöke.