Románia és Besszarábia újraegyesüléséről „döntött” a Temes Megyei Tanács

MTI 2018. március 20., 22:25

Románia és Besszarábia (ma nagyobb részben a Moldovai Köztársaság, kisebb részben Ukrajna területe) újraegyesüléséről fogadtak el szimbolikus nyilatkozatot kedden Temes megye önkormányzati képviselői – közölte az Agerpres hírügynökség.

A Temes Megyei Tanács az újraegyesítési nyilatkozat „megszavazásakor” Fotó: Temes Megyei Tanács

A Temes megyei önkormányzat valamennyi képviselője megszavazta azt a nyilatkozatot, amelyben állást foglaltak Besszarábia lakóinak az önrendelkezési joga mellett. Az „újraegyesítési nyilatkozatban” megemlítik, hogy a romániai és a besszarábiai románok történeti, nyelvi, kulturális és vallási szempontból is ugyanazt a népet alkotják.

„A román nép nem ünnepelheti az egyesülés centenáriumát azoknak a román területeknek egy része nélkül, melyek az 1918-as gyulafehérvári nagy örömünnep részét képezték.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt az ország újraegyesítéséért a 2018-as centenáriumi évben”

– áll a nyilatkozatban.

Călin Dobra, a Temes megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke az egyik közösségi portálon kifejtette: e gesztussal a besszarábiaiak önrendelkezéshez való jogát kívánták támogatni, és egyben kinyilvánították a szolidaritásukat azokkal a helyi önkormányzatokkal, amelyek hasonló nyilatkozatot fogadtak el.

Fotó: Temes Megyei Tanács

Mint ismeretes, az elmúlt négy évben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívására 63 székely önkormányzat fogadott el olyan határozatot, amelyben kinyilvánították, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

E határozatok mindegyikét megtámadták a székelyföldi megyék prefektusai, és érvénytelenítették a bíróságok arra hivatkozva, hogy az önkormányzatok túllépték a hatáskörüket a határozat elfogadásakor.