Eltérően vélekednek az RMDSZ szenátorai és képviselői a szigorúan védett területek közművesítéséről

Kőrössy Andrea 2018. március 20., 18:32

Elfogadhatatlannak és indokolatlannak tartja az RMDSZ képviselőházi frakciója azt a törvénymódosító tervezetet, amelyet egy hónappal ezelőtt a szövetség szenátorai egyhangúlag szavaztak meg, és határozottan indokoltnak találtak.

Fotó: Henning János

Határozottan ellenzi az RMDSZ képviselőházi frakciója a szigorúan védett területeken a közművesítést engedélyező törvénytervezetet, holott alig egy hónappal ezelőtt a szövetség szenátorai egyhangúlag szavazták meg a kezdeményezést. Az alakulat kedden szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető az RMDSZ nevében elfogadhatatlannak és szükségtelennek tartotta a tervezetet, teljesen ellentmondva ezzel annak, amit néhány hete a javaslatról mondott László Attila és Cseke Attila szenátor.

Korodi úgy fogalmazott: szerintük a módosítás „nem egy valós társadalmi problémára keres megoldást”, ráadásul több hatályos jogszabálynak is ellentmond. „Támogatjuk a bürokrácia csökkentését, de ez a törvénytervezet túllépi a bürokráciacsökkentés határait. A szigorúan védett területeken történő beavatkozásokra érvényes eljárásokon nem szabad egyszerűsíteni, meg kell találni az alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé károsak természeti kincseinkre, és ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a nemzeti parkok és a natúr parkokon belül létező tamponzónák nyújtanak az infrastruktúra fejlesztésére” – mutatott rá a volt környezetvédelmi miniszter.

Kelemen Atilla Márton, az RMDSZ Zöld platformjának elnöke sem tartja indokoltnak a tervezet szükségességét. A közleményben rámutatott: a javaslatot a Román Tudományos Akadémia és a környezetvédelmi minisztérium is negatívan véleményezte, tudomása szerint pedig nem fordult elő olyasmi, hogy jól indokolt esetekben az illetékes hatóságok nem hagyták jóvá a közművesítést a védett területeken.

Ehhez képest a szenátus plénumának február 21-ei ülésén az RMDSZ mind a hét szenátora megszavazta a törvénymódosítást, sőt a javaslat kezdeményezői között Cseke Attila szenátusi frakcióvezető is szerepel

a felsőház honlapján elérhető információk tanúsága szerint. Cseke az egy hónappal ezelőtti szavazást megelőző felszólalásában azzal érvelt, hogy a tervezet a helyi közösségeket segíti, hiszen a közművesítést „valahol ki kell építeni, illetve korszerűsíteni kell”.

A szenátor szerint nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy egyes településeken miért nem lehet felújítani a közműhálózatot, miközben a szomszédos faluban ezt meg tudják valósítani. Hozzátette: a képviselőházban szükség lesz egyes cikkelyek finomítására, de úgy vélte, a tervezet alapötlete helyénvaló.

Hasonlóan vélekedett László Attila is, aki a szavazás után nem sokkal a Maszol.ro hírportálnak azt nyilatkozta: azért van szükség a módosításra, mert a védett területeken a közszolgáltatási művek hálózatainak karbantartására szinte lehetetlenség ebben a pillanatban beszerezni a szükséges engedélyeket. A szenátor szerint nem áll meg a lábán az érv, hogy a megközelíthetetlen, szigorúan védett területeken nincs szükség karbantartásra, tájékoztatása szerint ott is futhatnak magasfeszültségű elektromos vezetékek.

Az ügyben az alsóház a döntéshozó kamara,

ezen a héten a képviselőház szakbizottságai tárgyalják a közszolgáltatásokra vonatkozó 2006/51-es törvényt módosító tervezetet, amely lehetőséget teremt arra, hogy végleg kivegyenek az erdészeti alapból szigorúan védett területeket. A kezdeményezők indoklása szerint erre azért van szükség, mert számos olyan terület van, ahol nem tudják kiépíteni a gáz-, villany-, víz-, csatorna-, úthálózatot, illetve nem tudják ezeket felújítani, javítani. Az RMDSZ keddi közleménye szerint ezek a területek az ország összfelületének 1 százalékát sem teszik ki.