Elkezdődött a tiltakozás – nem hisznek a beígért 3–4000 eurós fizetésben az egészségügyi alkalmazottak

Kőrössy Andrea 2018. március 20., 16:17

Teljesen felborította az egészségügyi bérezési struktúrát a kormány által március elsejétől bevezetett fizetésemelés, illetve a pótlékokra vonatkozó módosítás a szakemberek szerint. A Sanitas kedden elindította tiltakozássorozatát.

Fotó: Pixabay.com

Számos egészségügyi alkalmazott egyszerűen nem hisz abban, hogy márciusi fizetésük, amelyet áprilisban kapnak majd kézhez, valóban eléri a kormány által ígért európai uniós szintet, azaz a 3–4000 eurót, így az ágazatban uralkodó bizonytalanság közepette sokan nem tartják kizártnak, hogy a szakszervezetek tiltakozássorozata a következő hónapban valóban általános sztrájk kirobbantásához fog vezetni.

A Hotnews.ro hírportálnak nyilatkozó orvosok nem tartják életszerűnek és kivitelezhetően a beígért 100–170 százalékos béremelést, ezt szerintük az is alátámasztja, hogy

a kórházakkal továbbra sem közöltek semmi konkrétumot, azaz az alkalmazottnak fogalmuk sincs, áprilisban mekkora juttatást kapnak kézhez.

A rendelkezésükre álló információk alapján attól tartanak, hogy a béremelést gyakorlatilag le fogja nullázni a pótlékok terén végrehajtott megszorítás.

Az egészségügyi alkalmazottak nagy részét tömörítő Sanitas szakszervezet eközben elkezdte a néhány hete meghirdetett tiltakozóakció-sorozatát, amelynek keretében kedden délelőtt a pénzügyminiszter bukaresti székháza előtt tüntettek mintegy másfél órán keresztül. Ezzel párhuzamosan az érdekvédelmi szervezetek folytatják az egyeztetéseket a kormány képviselőivel, Sorina Pintea egészségügyi miniszter pedig határozottan kitart amellett, hogy a juttatások nem fognak csökkenni a kisebb arányú pótlékok ellenére sem.

A tárcavezető kedden a parlament előtt beszélt arról, hogy az orvosok jövedelme nem fog visszaesni, ugyanakkor ismételten leszögezte,

nem hajlandó visszavonni a többletjuttatások korlátozására vonatkozó előírást, amely szerint a pótlékok aránya nem haladhatja meg az alapbér 30 százalékát.

„A törvényt be kell tartani, ezt mindenkinek meg kell értenie. De a számításaink pontosak, az orvosok jövedelme nem fog csökkenni” – hangsúlyozta az Agerpres hírügynökség szerint Pintea. Hozzátette: mindez 2018-ra vonatkozik, jövő évben pedig újabb alkalmazotti kategóriákra is kiterjesztik az egységes közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésemelést.

Florin Chirculescu, a Sanitas alelnöke, a bukaresti egyetemi sürgősségi kórház mellkas-sebészeti osztályának főorvosa a Hotnews.ro-nak azt nyilatkozta: a pótlékokra vonatkozó előírás elsősorban azért elfogadhatatlan, mert nem veszi figyelembe az elvégzett munkát, illetve annak nehézségi fokozatát.

Így például a sürgősségi vagy intenzív terápia osztályon dolgozó orvosok, akik eddig a legnagyobb pótlékot kapták, jóval kevesebbet fognak keresni.

Chirculescu hangsúlyozta: az egyeztetések során a hierarchia visszavezetéséről igyekeznek meggyőzni az egészségügyi minisztert. A szakember elmagyarázta: a probléma tulajdonképpen onnan ered, hogy a kormány nem eléggé megalapozott törvényt állított össze, és amikor rájöttek a hibára, úgy próbálták ezt kijavítani, hogy „a piramis tetején” levő alkalmazottak többletjuttatását szétosztották. „Ez látszólag szolidáris lépés volt, de a valóságban teljesen felborította a bérezési struktúrát. Így előfordul, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember kevesebbet keres, mint egy asszisztens” – mutatott rá.

{K1}