Az ország egyik legmodernebb kórházává vált a besztercei megyei egészségügyi intézmény

Krónika 2018. március 20., 15:13

Több mint 17 millió euró értékű európai uniós támogatásból korszerűsítették a besztercei megyei kórházat, ezáltal az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézményévé vált.

Fotó: Facebook

A Digi24 hírtelevízió tájékoztatása szerint a munkálatok tíz éve tartanak, de továbbra sem fejeződnek be: a kórház idén háromszorosára bővítené a sürgősségi osztályát. A megyei kórházat egyébként 1973-ban építették és 2008-ig egyetlen alkalommal sem végeztek felújítási munkálatokat az intézményben, mi több, a felszerelés és a bútorzat is a ’70-es évekbeli állapotokat tükrözte.

Gabriel Lazany, az egészségügyi intézmény menedzsere példaként említette,

a téli hónapokban csak a fűtésre 350 ezer lejt fizettek korábban,

a korszerűsítéseket követően azonban jelentősen csökkentek a kiadásaik. Mint mondta, az idei terveik közt szerepel még egy helikopter-leszálló kialakítása is, az intézményépület tetején. Ugyanakkor további orvosi berendezéseket is vásárolnak, szintén uniós pályázatokból.

Gabriel Lazany a hírtelevíziónak azt mondta, meglátása szerint

az egészségügyi rendszer rendelkezik megfelelő mértékű anyagi forrásokkal, a gondot inkább az okozza a menedzser szerint, hogy a pénzt gyakran fölösleges dolgokra költik el, és nem mindig ott, ahol szükség van rá.

Mihaela Ioana Albu, az esztétikai sebészet osztályvezetője példaértékűnek nevezte a besztercei kórházban végzett fejlesztéseket, mint mondta, a műtőkben jelenleg a németországihoz mérhető feltételeket tudnak biztosítani. A besztercei megyei kórház több mint 1000 ággyal rendelkezik és évente átlagban 31 ezer pácienst fogad.