Felkerülhet a hungarikumok listájára a csíksomlyói búcsú

Krónika 2018. március 20., 14:40

Felterjesztette a hungarikumok listájára a csíksomlyói búcsút Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Fotó: Tamás Attila

A felterjesztést az erdélyi ferences rend tartományfőnökének jóváhagyását követően továbbították a bizottsághoz, amely várhatóan még az idén dönt a hungarikumok listájának bővítéséről – tájékoztatott közleményében az RMDSZ.

A nemzeti értékpiramis legmagasabb fokára való besorolás kiemeli a búcsú egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét, valamint ráirányítja a figyelmet a kiemelkedő szellemi örökség-értékünkre.

„A keresztény vallásokon átívelő csíksomlyói búcsú a magyarság kiemelkedő közösségi eseményeként a nemzet összetartozását fejezi ki” – állt a Hungarikum Bizottság indoklásában, amelyet a csíksomlyói búcsú magyar értéktárba való felvételekor állítottak ki.

A közlemény szerint mindez magában hordozza a búcsú egyetemességét: a világ bármely pontján élő magyarok közös találkozási pontja és ünnepe. A búcsúról úgy tartják, hogy az erőt, egészséget adó Szentlélekkel való találkozás kiemelt ideje, valamint bizonyítéka annak, hogy az erdélyi magyarság már évszázadok óta kitart hite és hagyományai mellett – olvasható továbbá az indoklásban. 

Hegedüs Csilla elmondta, a csíksomlyói búcsú az egész Kárpát-medencei magyarság közös értéke, ezért reménykednek abban, hogy hamarosan hungarikummá válhat. „Továbbra is arra törekszünk, hogy erdélyi értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és felújítsuk azon értékeinket, amelyek nemcsak az erdélyi magyarok, de az egész nemzet számára reprezentatívak” – idézte a közlemény az értéktár bizottság elnökét. Elmondása szerint

ez lenne az egyik legszebb hozzájárulás az európai kulturális örökség évéhez, hisz a csíksomlyói búcsú értékei „évről évre lelki és szellemi táplálékot nyújtanak a magyar embereknek, bárhol is éljenek a Kárpát-medencében”.

Hungarikummá kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba. A hungarikummá nyilvánítás utolsó lépcsőfoka a Magyar Értéktárba már felvételt nyert kiemelkedő nemzeti érték felvételének kérelme a hungarikumok gyűjteményébe.

Amint arról korábban beszámoltunk, évekbe telhet, míg a csíksomlyói búcsúnak a szellemi világörökségi listára való felvétele ismét napirendre kerülhet az UNESCO illetékes bizottsági ülésén. Mint kiderült, a művelődési minisztérium korábbi ígéretei ellenére a téma nem szerepelt a világszervezet legutóbbi, december 4–9. közötti, Dél-Koreában tartott ülésén.