Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia államfőt

MTI 2018. március 20., 10:10

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, és egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki – jelentette kedden a Reuters hírügynökség egy francia bírósági forrásra hivatkozva.

Főhet a feje Nicolas Sarkozy volt államfőnek

A Le Monde című napilap szerint a vizsgálat tárgyát az a gyanú képezi, hogy Líbiából finanszírozták Sarkozy 2007-es választási kampányát. A lap szerint Sarkozyt beidézte kihallgatásra – most első ízben – a Párizs mellett Nanterre-ben székelő, korrupcióval, pénz- és adóügyi csalásokkal foglalkozó rendőrségi központ, és ott őrizetbe is vették. A politikus ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott a kényszerintézkedésről.

Nicolas Sarkozy 2007 és 2012 között volt Franciaország elnöke. A politikust 2014-ben egyszer már rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, mert a gyanú szerint jogosulatlan előnyt, magas pozíciót ígért egy bírónak, ha információkat ad át neki a politikus ellen feltételezett illegális kampányfinanszírozás miatt indult vizsgálatról.

2010-ben a Médiapart című online lap közölt cikket, melyben a néhai Liliane Bettencourt, a L’Oréal kozmetikai vállalat főrészvényesének könyvelője azzal vádolta meg Sarkozyt, hogy 2007-ben illegális támogatást fogadott el.

Még februárban  Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke egy diákoknak tartott konferencián úgy fogalmazott, Nicolas Sarkozy lehallgatta saját minisztereit. A kijelentésről a politikus engedélye és tudta nélkül készült felvétel, amely nyilvánosságra kerülése után hatalmas politikai vihart kavart Franciaországban.

Wauquiez vádja szerint a volt francia államfő időnként ellenőrizte azok mobiltelefonjait, akik részt vettek a kormányülésen, lehallgatta azokat, „leszívta” az emaileket, az SMS-eket, és ellenőrizte, hogy miket beszélnek a miniszterek. Wauquiez maga is tagja volt Nicolas Sarkozy kormányának 2007 és 2012 között.