Turcan: A PSD–ALDE–RMDSZ-többség hitelteleníti a parlamentet és támadja az igazságszolgáltatást

Hírösszefoglaló 2018. március 19., 13:54

Bírálta hétfőn a Nemzeti Liberális Párt első alelnöke, Raluca Turcan az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottságot, amely kedvezően véleményezte az igazságügy megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvény módosításait.

Raluca Turcan Fotó: Facebook/Raluca Turcan

„A Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége sürgeti az igazságügyi törvények elfogadását. Az a sietség, amellyel a PSD–ALDE ismét hozzálátott ma korán reggel módosítani az igazságügyi törvényeket, amelyeket az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélt a PNL óvására, azt bizonyítja, hogy egyre jobban szorul a hurok. Képesek hajnalban kelni és késő éjszakáig a parlamentben maradni, hogy megcsonkíthassák az igazságügyi törvényeket. (...)

Mai szavazatával a PSD–ALDE–RMDSZ-többség hitelteleníti a parlamentet, támadást intéz az igazságszolgáltatás ellen, és megaláz több ezer korrekt, Románia érdekében tevékenykedő bírát és ügyészt”

– írta Turcan hétfőn Facebook-bejegyzésében, amelyet az Agerpres idézett.

A liberális párti politikus nehezményezi, hogy a szóban forgó törvénnyel kapcsolatban nem kérték ki a Velencei Bizottság véleményét, ugyanakkor „utolsó felhívást” fogalmaz meg a ráció és a törvény tiszteletére, valamint azoknak a vállalásoknak a figyelembevételére, amelyeket Románia tett az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus megszüntetése érdekében.

„Az igazságügyi törvények megcsonkítására irányuló kizárólagos figyelem a lehető legvilágosabb bizonyítéka annak, hogy a PSD és az ALDE azért akart kormányra kerülni, hogy megvédje a korruptakat és bűnözőket” – olvasható Turcan bejegyzésében.

Hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság kedvezően véleményezte az igazságügy megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvény módosításait.

A jogszabály néhány cikkelyét azt követően kellett újrafogalmazni, hogy januárban az alkotmánybíróság négy pontban is alaptörvénybe ütközőnek ítélte a törvényt.

A parlamenti különbizottság 12 tagja támogatta szavazatával a módosítások elfogadását, hatan ezek ellen voksoltak. Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátor több módosító kezdeményezését elutasította a bizottság, arra hivatkozva, hogy azok túlmutatnak a taláros testület határozatán.

A különbizottság újrafogalmazta többek között a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket kivizsgáló ügyosztály létesítéséről szóló cikkelyt.

Ennek értelmében az új ügyosztály a jogszabály érvénybe lépésétől számított három hónapon belül kezdi el tevékenységét, és átveszi azoknak az ügyeknek a kivizsgálását is, amelyekben a nyomozás már folyamatban van, és az új ügyészségi részleg megalakulásáig nem zárul le. A testület jelentését a képviselőház plénumának is meg kell vitatnia.